Sf-film over handel in kunstmatige lichaamsdelen. Met Jude Law en Forest Whitaker, plus Carice van Houten in een bijrol.

Ruim twee jaar terug waren er in korte tijd drie Amerikaanse producties waarin Carice van Houten een rol kreeg als vrouw-van. Ze was vervolgens inderdaad te zien als de vrouw van nazi Tom Cruise in Valkyrie, maar werd helaas uit Body of Lies gesneden, als de vrouw van Leonardo DiCaprio.

Van de derde film, Repossession Mambo, met Carice als vrouw van Jude Law, werd lange tijd niets vernomen.

Repo Man 2?

Toen deze sf-film vorig jaar werd omgedoopt in Repo Men meldden sommige media abusievelijk dat Van Houten in alweer een Amerikaanse film ging spelen, maar dat klopte niet: Repo Men was allang opgenomen en had alleen een andere titel gekregen.

Een titel die de suggestie wekte dat het een sequel was op Alex Cox’ Repo Man uit 1984, maar dat is niet het geval.

The Union

Al is het uitgangspunt wel ongeveer hetzelfde: de Repo Men uit de titel halen zaken terug die niet zijn afbetaald. In Repo Man waren dat nog auto’s, in de sf-film Repo Men zijn dat kunstorganen die de firma The Union tegen woekerprijzen verkoopt en zonder scrupules uit het lichaam snijdt bij achterstallige betaling.

Dat ‘repossessen’ is het werk van rouwdouwers Remy (Jude Law) en Jake (Forest Whitaker).

Mambo

Remy doet zijn smerige werk met plezier, zet er desnoods een mambo bij op en noemt het stuiptrekken van zijn slachtoffer met veel sarcasme ‘de horizontale mambo’ – vandaar de oorspronkelijke titel.

Bekijk de trailer

Zijn vrouw Carol (Carice dus, die in 5 korte scènes te zien is) wil dat hij minder gevaarlijk werk gaat doen, maar Remy staat onder druk van zijn collega, maatje en jeugdvriend Jake.

Kunsthart

Remy besluit nog één laatste repo-klus te doen, maar hoe gaat dat met laatste klussen in films: die lopen fataal af. Remy krijgt een schok van een defecte defibrilator en wordt wakker met een peperduur kunsthart van de firma waar hij bij werkt.

Als hij vervolgens zijn werk mentaal niet meer aankan raakt hij in geldnood en al snel is hij zelf een doelwit van repo men.

Zeurwijf

Repo Men is sf-film die dankbaar leent van genreklassiekers als Blade Runner, Coma en Total Recall. Origineel is het verhaal dus niet, maar er zit wel vaart in en het is lekker bloederig.

Law en Whitaker zijn overtuigend in hun a-typische rollen als rouwdouwers en Carice van houten krijgt als ‘zeurwijf’ (haar woorden in de film) net genoeg screentime om iets meer van een eendimensionale rol te maken.