'Anything strange or wonderfull happen today?' vraagt visser Syracuse elke dag aan zijn dochter. Jazeker: met Ondine schreef en regisseerde Neil Jordan een erg lief modern sprookje.

Op een dag doet de Ierse visser Syracuse (Colin Farrell) een bijzondere vangst. In zijn netten ligt een betoverend mooie jonge vrouw (Alicja Bachleda).

Ze leeft, maar wie is ze? De naamloze schone laat niets los, maar als ze zingt brengt dat Syracuse een wonderlijk goede visvangst. Zijn dochtertje Annie gelooft dat pa's nieuwe liefde een zeemeermin is. Een Selkie, zoals ze dat in de Keltische folklore noemen. Of Ondine: een waternimf.

Modern sprookje

Neil Jordan, de regisseur van onder meer The Crying Game en The Brave One, schreef ditmaal een modern sprookje. De prachtige beelden van de Ierse zee, het ruige kustlandschap en de roestige vissersschepen doen je wegdromen.

De muziek van Kjartan Sveinsson, toetsenist van de IJslandse band Sigur Ros, voert je nog verder mee.

Zelfs Sneeuwwitje en Alice komen voorbij in dit verhaal. Wanneer de verliefde Syracuse en zijn nieuwsgierige dochtertje ontdekken wie de jonge drenkelinge is en hoe ze hier verzeild raakte, wordt het, zo citeert de wijsneuzige Annie uit Alice in Wonderland: 'Curiouser and curiouser'.

Alcoholics Anonymous

Maar, zoals dat in een goed sprookje hoort, er is ook een minder mooie dagelijkse realiteit. Annie zit in een rolstoel en lijdt aan een ernstige nierziekte. Syracuse wordt in het dorp spottend 'Circus' genoemd, omdat hij vroeger een stevig drankprobleem had. Zijn ex, met wie hij de zorg voor Annie deelt, drinkt nog steeds en loopt over van de verwijten.

Bekijk de trailer

De stugge Syracuse is bepaald ook niet de gemakkelijkste. Alleen bij de priester (Stephen Rea) kan hij zijn hart soms uitstorten. Niet omdat hij nou zo gelovig is, maar omdat ze in het vissersdorp nu eenmaal geen A.A. hebben.

Onderonsjes

Die humoristische onderonsjes met de priester vormen de mooiste momenten uit Ondine. Farrell is, na enkele matige Amerikaanse films, eindelijk weer eens heel erg goed. Hij en Rea spelen de scènes waarin Syracuse ondermeer opbiecht dat hij damesondergoed heeft gestolen met zichtbaar plezier.

Neil Jordan schrijft mooie dialogen, houdt de film luchtig en humoristisch en schetst liefdevol het portret van een kleine vissersgemeenschap. Anders dan in veel sprookjes, zijn de ex-vrouw en de schoonvader geen karikaturale slechteriken. Syracuse; zijn slimme dochter; haar moeder; diens nieuwe man; de priester en de mysterieuze Ondine: je geeft om deze mensen met hun dromen, hoop en geloof.

Unfinished seabusiness

Maar Syracuse en Ondine hebben natuurlijk nog wel 'unfinished seabusiness', zoals Annie dat noemt. Ondine wordt ingehaald door haar verleden. Een onbekende man doet in het dorp navraag naar haar.

De finale van Ondine is een beetje voorspelbaar en gemakzuchtig, maar heel erg is dat niet. Je wil eigenlijk toch niet anders horen dan die klassieke sprookjesslotzin: '...nog lang en gelukkig.'

Deze film komt 10 juni uit en draait in 12 zalen.