Actiefilm waarin een groepje Romeinen het in Schotland opneemt tegen de Picten. Meer King Arthur dan Gladiator.

Het sword-and-sandle genre mag zich weer in een toenemende belangstelling heugen.

Tien jaar terug stofte Gladiator het genre definitief af, en 300 rekte de grenzen op liet zien dat ook van een graphic novel een cinematografisch bloedbad kon worden gemaakt.

Dit jaar zagen we de zwaarden en sandalen al langskomen in Clash of the Titans en Prince of Persia - en nu dan in Centurion.

Picten

De film speelt in 117, toen het Romeinse rijk zijn uiterste grenzen had bereikt. Brittania was halverwege ingenomen, maar naar het noorden stuitten de Romeinen op de weerbarstige Schotten, toen nog de Picten genoemd.

Van King Arthur hebben we dan weer geleerd dat hier later de Hadrianusmuur zou worden neergezet, maar Centurion speelt net iets eerder.

300? 3000!

Centraal staat het zogenaamde negende garnizoen, dat ooit van de aardbodem werd geveegd in Noord-Brittannië. Ging de film 300 om 300 Spartanen, het negende garnizoen bestond uit 3000 Romeinen, die door de Picten vrijwel geheel in de pan werden gehakt.

De sluwe krijgers joegen de zwaar bewapende Romeinen in een hinderlaag dankzij list en verraad.

Quintus Dias

Slechts een klein groepje Romeinen wist te ontkomen, waaronder leider Virilus (Dominic West) en Quintus Dias (Michael Fassbender), een strijder die al eerder ternauwernood aan de Picten was ontkomen.

Ze zitten in de val, want vanuit het zuiden worden ze achtervolgd door de Picten, terwijl in het Noorden alleen nog maar meer Picten zitten.

King Arthur

De patstelling doet onwillekeurig denken aan King Arthur (2004), dat in hetzelfde gebied speelde, maar dan 300 jaar later. De nazaten van de Romeinen – waaronder Arthur, of Artorius – werd het daarin lastig gemaakt door de Saxen, die ook al beschilderd ten strijde trokken.

Centurion is wel stukken bloederiger dan King Arthur, althans, dan de bioscoopversie daarvan – op dvd werd een veel bloederiger versie uitgebracht.

Bloedeloos

Maar ondanks al dat bloedvergieten en onthoofden doet Centurion toch vrij bloedeloos aan. De personages komen nooit tot leven, zelfs Fassbender weet niet meer dan een dappere onvermoeibare krijger neer te zetten.

En de opeenvolging van vluchten en vechten gaat op den duur ook vervelen. Episch zoals Gladiator wordt het nooit, en over the top als 300 evenmin. Centurion is een bloedige, maar brave geschiedenisles.

In 30 zalen