De serie sloot af met een happy end en ook de eerste verfilming van Sex and the City eindigde na heel wat drama zoals het een romantische komedie betaamt: de liefde tussen Carrie en Mr. Big werd verzegeld met een huwelijk. Deel twee gaat verder met de vraag: wat gebeurt er als je dan eindelijk gelukkig getrouwd bent?

Alle vrouwen zijn, zo zien we meteen, nog steeds gelukkig met hun mannen.

Voor de rest zijn de beroemde vriendinnen weer een beetje ouder, wijzer maar vooral ook saaier geworden: de seksbeluste Samantha zit in de overgang, Carrie schrijft niet langer een sekscolumn maar publiceert een boek over het huwelijk, Charlotte zit opgescheept met een huilbaby en een huwelijksbedreigende rondborstige kinderoppas en de ambitieuze Miranda wordt tegengewerkt door een vrouwonvriendelijke baas.

Vakantie

Vriendinnen door dik en dun zijn ze nog steeds en wanneer Samantha een luxe vakantie naar Abu Dhabi (opgenomen in Marokko) krijgt aangeboden, zorgt ze dat de rest ook mee mag.

En dan valt er weer genoeg te lachen: zo moet je de Samantha natuurlijk niet naar een land sturen waar het merendeel van de vrouwen bedekt in boerka de straat op gaat en ook de scène waarin Charlotte dronken wordt van een cocktail te veel is uitermate grappig.

Veel van hetzelfde

Maar het is helaas ook veel van hetzelfde: Samantha duikt toch weer met iedere man het bed in, Charlotte wordt op dezelfde manier uitgelachen als ze van een kameel valt dan toen ze in de vorige film aan de diarree was en Carrie blijft malen en twijfelen.

Want het getrouwde leven is niet zoals ze zich had voorgesteld. Het leven met Mr Big lijkt zich voornamelijk af te spelen op de bank. In de slaapkamer is het niet langer spannend maar staat de tv aan en het stel is bovendien ook nog eens van plan twee dagen per week los van elkaar te leven zodat ze de rest van de tijd de ‘sparkle’ in de relatie kunnen terugvinden.

Ze speelt dan ook met vuur wanneer ze in Abu Dhabi haar ex Aidan tegenkomt.

Saai

Juist de ‘sparkle’ die de serie en vorige film bezat, ontbreekt in Sex and the City 2 een beetje. De tweeënhalf uur durende film had bovendien makkelijk ingekort kunnen worden door de eindeloze scènes over hoe mooi en luxueus het hotel waar ze zijn wel niet is te schrappen. Ook de grappig bedoelde scène waarin de vriendinnen zingen in een karaokebar in het hotel is pijnlijk saai.

Nog zoiets: waar het in vorige films vooral draaide om de mode zien we in deze film vooral veel mooie interieurs. Ook al dragen de dames in de film prachtige door Arabische landen geïnspireerde jurken, de lengte van deze jurk is toch al langer een trend.

Miranda

Ook al is het bewonderenswaardig dat de makers van de film hun karakters niet te veel wilden laten veranderen, de luchtigheid en het plezier is er een beetje vanaf. En wat je eerder niet zou durven toegeven: zeuren de dames misschien niet een beetje? Natuurlijk, het is niet altijd makkelijk om moeder te zijn, om je lichaam te zien verouderen of om een slechte recensie te krijgen van je laatste boek.

Maar juist de kracht van Sex and the City is dat de vrouwen daar altijd om hebben kunnen lachen. Onverwachts is het dan ook Miranda die de boel opvrolijkt en in deze film eigenlijk de leukste rol speelt. Je wilt nu ineens voor het eerst het liefst haar zijn, als je je dan toch moet identificeren met één van de vrouwen.

Big of Aidan?

Ondanks de kritiek: Sex and the City 2 moet je natuurlijk wel gaan kijken. Als je de vriendinnen al die jaren hebt gevolgd dan wil je natuurlijk wel antwoord krijgen op de vraag: blijven Carrie en Mr. Big bij elkaar of valt ze misschien toch voor Aidan?

In 12 zalen