Documentaire over Jim Morrison en The Doors. Sterk archiefmateriaal zorgen voor een bezienswaardige film, verteld door Johnny Depp.

In de jaren zestig en zeventig verkochten The Doors 80 miljoen platen, mede dankzij hun charismatische zanger, Jim Morrison.

The Doors verkopen nog steeds jaarlijks 1 miljoen platen, maar toch zijn ze alweer wat in de vergetelheid geraakt. Bijna 20 jaar na de bombastische Oliver Stone-film The Doors (1991) is er nu een meer op feiten gebaseerde documentaire.

Valse start

When You’re Strange maakt wel een valse start, met eigenaardig beelden van een bebaarde Jim Morrison, die met zijn auto door de woestijn rijdt. Het lijken deleted scenes van Oliver Stone’s film, of nagespeelde scènes uit Morrisons laatste jaren.

Het blijkt echter materiaal van een nooit afgemaakte film met Morrison. Curieus, maar zonder nadere inleiding zetten ze de kijker op een verkeerd spoor.

Bekijk de trailer

Gelukkig vervolgt de documentaire daarna een stuk conventioneler, met een verteller – Johnny Depp. Een goede keuze, want behalve acteur was Depp ook ooit eigenaar van The Viper Room op de Sunset Strip in Los Angeles, een uitgaansgebied dat Morrison herhaaldelijk onveilig maakte.

Als geflipte filmstudent begon hij met vriend Ray Manzarek halverwege de jaren zestig een band. De naam ontleenden ze aan een boek van Aldous Huxley: The Doors of Perception.

Obsceniteit

Met hun psychedelische muziek en dichterlijke teksten sloten The Doors naadloos aan op het hippietijdperk.

Dat Jim Morrison een charismatische en antiautoritaire figuur was hielp ook mee: hij mocht graag de agenten uitdagen die op het podium stonden om het publiek in bedwang te houden.

Dat leidde meermalen tot arrestatie, onder meer voor obsceniteit.

Dwangarbeid

Dat The Doors niet op Woodstock speelden was vanwege Morrisons arrestatie voor obsceen gedrag. De grap was er al snel af toen hem vier maanden dwangarbeid boven het hoofd hing.

De juridische kwestie sleepte nog steeds voort toen Morrison in 1971 overleed in een Parijse badkuip. Net als Jimi Hendrix en Janis Joplin, die kort voor hem stierven, was hij pas 27 jaar.

Charisma intact

Behalve voor het wilde leven van Morrison is er ook aandacht voor de nog steeds opzwepende muziek van The Doors, die onder meer zo speciaal klonk omdat ze geen basgitarist hadden.

Maar wat de documentaire ook voor niet-fans de moeite waard maakt is het overvloedige en bij vlagen erg geestige archiefmateriaal. Wat Jim Morrison dreef wordt niet duidelijk, maar misschien blijft juist daardoor zijn charisma wel intact.

In 5 zalen