Soul Kitchen – Fatih Akin

AMSTERDAM - Luidruchtige Duitse komedie over een al even rumoerig restaurant. Het Schnitzelparadijs volgens de Oosterburen.

Fatih Akin, een Duitse regisseur van Turkse afkomst, brak zes jaar geleden verpletterend door met Gegen Die Wand, een intens liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Turkse gemeenschap in Hamburg.

Ook zijn nieuwste film, de komedie Soul Kitchen, speelt zich af in een multiculturele wijk van Hamburg, Wilhelmsburg. Passie en muziek spelen wederom grote rollen.

Zinos

Soul Kitchen is de naam van het eetcafé van de Griekse restauranthouder Zinos Kazantsakis (Adam Bousdoukos). Een goedlopende tent, al is dat niet aan de inkomsten te merken, want veel klanten komen vooral voor de gezelligheid en de muziek en ‘vergeten’ te betalen.

Dat is niet eens het minste van Zinos’ problemen: zijn vriendin gaat bij hem weg en hij heeft chronische rugpijn. En de belasting komt ook nog op bezoek.

Illias

Zinos heeft ook een broer, Illias (Moritz Bleibtreu), maar die kaart liever voor grof geld dan dat hij zijn handen uit zijn mouwen steekt. Hij is een bajesklant op proefverlof en dus niet de meest geschikte persoon om zijn restaurant aan toe te vertrouwen terwijl Zinos zijn vriendin achterna reist.

En inderdaad raakt Illias het restaurant al meteen de eerste avond bij het kaarten kwijt aan een louche projectontwikkelaar.

Brokkenpiloot

De problemen stapelen zich op voor Zinos, terwijl hij met een pijnlijke rug probeert zijn restaurant draaiende te houden en de belastinginspectrice tevreden te houden.

Dat lijkt te gaan lukken dankzij een benevelde avond met veel drank en andere stimulerende middelen, maar uiteraard duiken er dan weer nieuwe problemen op voor brokkenpiloot Zinos.

Heimat

Akin noemt Soul Kitchen zelf ‘a dirty Heimatfilm’: een gemeenschapsfilm volgens de traditie van de jaren ’50, maar dan stevig geworteld in het heden. Muziek speelt daarbij een belangrijke rol.

Zinos protesteert dan ook luidkeels wanneer de belasting zijn geluidsinstallatie in beslag neemt wegens achterstallige betalingen: ‘muziek is het voedsel van de ziel!’

Klucht

Met die (soul)muziek is niets mis, maar de komedie steunt wel zwaar op allerlei kluchtige verwikkelingen. Er wordt wat afgeschreeuwd in deze Duitse variant op Het Schnitzelparadijs, en daar moet je van houden.

De luidruchtige klucht werd op het filmfestival van Venetië vorstelijk bekroond de Speciale Prijs van de Jury, en The Young Cinea Award.

In 10 zalen.
 

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie