Tweede film rond miljonair Tony Stark, alias Iron Man. Robert Downey jr. is opnieuw goed op dreef en Mickey Rourke een heerlijke schurk.

De eerste Iron Man was in 2008 een verrassingshit. Het personage Iron Man was minder populair dan Spider-man en hoofdrolspeler Robert Downey jr. was nog druk bezig comeback te maken.

Maar zijn eigenwijze aanpak maakte van Iron Man een heerlijke zomerhit. En toen Downey ook nog schitterde in Tropic Thunder was het helemaal zijn zomer.

Goedgebekt

Iron Man 2 mist het voordeel van de verrassingsaanval, maar gelukkig is Downey jr. als miljonair en uitvinder Tony Stark nog steeds goedgebekt en stronteigenwijs. Aan het eind van het eerste deel onthulde Stark voor de pers dat hij Iron Man was.

Bekijk de trailer

Deel twee begint dus met een interessant uitgangspunt: een superheld die zijn identiteit nu eens niet angstvallig geheim hoeft te houden, zoals Batman altijd moest.

Cheerleaders

Dat doet Stark dan ook niet, integendeel: de ijdeltuit maakt er een hele show van, inclusief cheerleaders. Stark gaat er prat op persoonlijk de wereldvrede te hebben bewerkstelligt en dat zal de wereld weten.

Tot grote jaloezie van wapenhandelaar en voormalige concurrent Hammer (Sam Rockwell), die via een senaatscommissie het Iron Man-pak van Stark probeert te ontfutselen, zogenaamd in het landsbelang.

Schmierende Rourke

Maar de meest directe dreiging gaat uit van een geflipte Rus (een smakelijk schmierende Mickey Rourke) die om persoonlijke redenen een appeltje met Stark heeft te schillen.

Hij gaat in de directe aanval tijdens de autorace van Monte Carlo, waar Stark zelf achter het stuur plaatsneemt. Slecht plan, maar dat vond hij zelf ook al. En dan lijdt Stark ook nog aan bloedvergiftiging door zijn ijzeren hulpstukken.

Pepper Potts & Natalie

Problemen genoeg, al denkt Stark zich er zoals gewoonlijk met een kwinkslag vanaf te kunnen maken. Gelukkig past zijn trouwe assistente Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) beter op de zaak.

Ze krijgt versterking van de bloedmooie Natalie (Scarlett Johansson) die voor een secretaresse verdacht goed onderlegd is in vechtsporten.

Zomerfilmseizoen geopend

Iron Man 2 mist misschien het frisse van deel 1, maar verder zit er alles in wat de eerste film zo’n feest maakte: sprankelende dialogen, goede acteurs, onderhoudende actie, een goede grap op zijn tijd en toch nog de nodige verrassingen.

De film duurt hooguit wat te lang, maar dat is niet echt een bezwaar. Met Iron Man 2 is het zomerfilmseizoen officieel geopend; hopelijk houden de summer blockbusters dit niveau vast.

In 82 zalen