Prachtige poppenfilm van de maker van The Royal Tenenbaums en The Darjeeling Limited. Met George Clooney als sluwe vos.

Wie de films van Wes Anderson kent zal niet verbaasd zijn dat de eigenzinnige regisseur ineens met een poppenfilm op de proppen komt.

Immers, in films als The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic en The Darjeeling Limited is de aankleding tot in de kleinste details verzorgd.

Decorstukken zijn bij Anderson net zo belangrijk als acteurs.

Topcast

Gelukkig kiest Anderson altijd topacteurs die niet tegen zijn overdadige decors wegvallen.

Met namen als Gene Hackman, Anjelica Huston, Bill Murray, Owen Wilson, Ben Stiller en Gwyneth Paltrow was de castlist van The Royal Tenenbaums al net zo goedgevuld als het decor. En ook voor The Fantastic Mr. Fox wist Anderson weer toptalent te strikken.

Vos in ribfluweel

Te beginnen met George Clooney, die zijn donkerbruine bariton leent aan de titelheld, Mr. Fox. Deze gedistingeerde tweevoeter gaat gekleed in dezelfde ribfluweel outfit als Anderson, en heeft zelfs een column in de krant.

Het goed gedomesticeerde dier kan zijn instincten echter niet altijd onderdrukken, en dan móet hij op kippenjacht.

Bekijk de trailer

Die jacht is hem een keer bijna fataal geworden, en nog wel met mevrouw Fox (Meryl Streep, ook niet de minste) aan zijn zijde. Sindsdien heeft Fox zijn streken afgezworen - maar verliest een vos wel ooit zijn streken?

Mr. Fox stort zich ter afleiding op de verhuizing naar een boom, tegen het advies van zijn advocaat in (Bill Murray).

Perfect neefje

Verder tobt de familie Fox met een depressieve zoon (Jason Schwartzman, ook een vaste Anderson-acteur). Diens zelfvertrouwen groeit niet wanneer er een perfect neefje komt logeren.

Verderop in de film duikt Anderson-favoriet Willem Dafoe ook nog even op, als een rat. En uiteraard is alles weer tot in de meest vindingrijke details verzorgd.

Publiekslieveling

The Fantastic Mr. Fox, gebaseerd op een verhaal van Roald Dahl, is een prachtige en geestige animatiefilm, die ondanks de vorm (geen computer maar stop-motion) niet ouderwets aandoet.

Een extra aanbeveling voor de volwassene die desondanks twijfelt: de film scoorde hoog in de publieksenquêtes van zowel het Rotterdamse filmfestival als het Amsterdamse fantasy-filmfestival Imagine.

In 20 zalen