Fantasierijke film spelen op Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een speels meisje raakt bevriend met Georgische krijgsgevangenen.

Eén van de voetnoten van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is de aanwezigheid van Georgische soldaten op Texel. Deze krijgsgevangenen van de Duitse bezetter waren daar gelegerd om aan de kant van de Duitsers tegen de geallieerden te vechten.

Maar omdat de oorlog ten einde liep leek de aanwezigheid van de Georgiërs aanvankelijk op een vakantie op de Wadden.

Boerenmeid met fantasie

De aankomst van deze exotische soldaten wordt in De Vliegenierster van Kazbek getoond door de ogen van de jonge Marie (Madelief Blanken). De boerendochter heeft meer fantasie dan goed voor haar is in deze barre tijden.

Ze papt met de Duitse bezetter aan, maar alleen om mooie ansichtkaarten van bergen te krijgen. Haar eilandgenoten zien de speelse Marie echter als landverrader.

Dorpsbioscoop

Wanneer de Georgiërs op Texel arriveren slaat Marie’s fantasie nog meer op hol. Zeker wanneer twee van de Georgische soldaten met de projector van de dorpsbioscoop een meegebrachte Georgische film vertonen, De Vliegenierster van Kazbek.

Wanneer ze er ook nog muziek bij maken is het feest compleet: Marie waant zich ver weg van Texel en zweeft in gedachten mee boven de bergen van Kazbek.

Wringen

Natuurlijk is film het medium bij uitstek om de fantasie op de geschiedenis los te laten; Inglourious Basterds toonde vorig jaar aan dat zelfs WOII daarbij niet heilig hoeft te zijn. Maar toch wringt de combinatie van een fantasie en feiten in Kazbek.

Het gegeven dat er Georgiërs op Texel hebben rondgelopen zou al genoeg moeten zijn voor een originele oorlogsfilm, zonder allerlei toegevoegde truucjes.

Japin

Dat personages af en toe gaan dansen alsof ze in een aflevering van Annie MG spelen overtuigt niet echt. Arthur Japin, die het script schreef, doet ook nog even mee, als een van ouderlingen die Marie bestraffend toespreekt.

Madelief Blanken is wel weer overtuigend als de fantasierijke Texelse en de film ziet er schitterend uit. Maar toch, helemaal geslaagd is deze gedurfde productie helaas niet.

In 9 zalen