Campy remake van avonturenfilm uit 1981, met heldenrol voor Sam Worthington. 3D werd achteraf toegevoegd.

Voor de baanbrekende special effects van de originele Clash of the Titans (1981) waren poppetjes verantwoordelijk.

Maar die poppetjes werden dan ook gedirigeerd door de legendarische Ray Harryhausen, de man die stop motion animatie tot kunst verhief. Mede dankzij zijn animatietalenten werd dit godenavontuur een cultklassieker.

Sam Worthington

Aan de nieuwe versie van Clash of the Titans is het nieuwste special effects speeltje toegevoegd: 3D. Dat gebeurde pas toen de film al was opgenomen, en erg overtuigd is de derde dimensie dan ook niet.

Sam Worthington uit het 3D-kassucces Avatar hadden de makers al gecast voor die film een hit werd, dus op dat gebied hadden ze wel een vooruitziende blik.

Zeus vs Hades

Worthington speelt Perseus, een halfgod die ooit op zee te vondeling is gelegd en niet weet dat Zeus zijn vader is. Maar wanneer de inwoners van Argos in opstand komen tegen de goden komt Perseus erachter dat hij geen gewone sterveling is.

Hij wordt indirect de inzet van een broederstrijd tussen Zeus en Hades, de god van de onderwereld.

Schindler’s List 2.0

Zeus en Hades worden gespeeld door respectievelijk Liam Neeson en Ralph Fiennes, twee acteurs die ooit tegenover elkaar stonden in de Oscarwinnaar Schindler’s List en daar zelf ook Oscarnominaties aan over hielden.

Nu dragen ze rare pakjes en idiote kapsels en schreeuwen ze elkaar houterige dialogen toe in een bovenaards universum dat nog het meest doet denken aan een jaren zeventig disco.

Sword-and-sandal-movie

Met dit soort bizarre scènes wordt al snel duidelijk dat Clash of Titans geen tweede Gladiator of 300 is. Het is in feite een ouderwetse sword-and-sandal-movie, waarin acteurs van naam taaie speeches declameren afgewisseld met spektakelscènes vol reuzeschorpioenen en andere monsters.

Die monsters mogen dan uit de computer komen, ze zijn nauwelijks overtuigender dan de animaties uit de versie van 1981.

Gretige grijns

Gelukkig heeft Clash of Titans met Sam Worthington een no nonsense held in de hoofdrol. Met zijn gretige grijns lijkt hij uit te stralen dat hij ook wel weet dat het allemaal flauwekul is.

Die ironische houding werkt aanstekelijk, en Clash of the Titans is met zijn malle kapsels en kromme dialogen dan ook het beste te genieten als instant campklassieker. Wat toch een stapje lager is dan de cultklassieker die het origineel is.

In 90 zalen