Animatiefilm in 3D over een verlegen Viking die een enge draak weet te temmen. Maar zitten zijn dorpsgenoten daar op te wachten?

De opmars van de 3D-films lijkt al even onstuitbaar als die van computeranimatie 15 jaar geleden.

Kon je toen niet meer met 2D-animatie aankomen, nu kan een filmdistributeur zich het niet meer veroorloven om een computeranimatiefilm níet in 3D te vertonen. Een logische stap: tenslotte is computeranimatie per definitie in 3D.

Draken

Begin mei worden Toy Story 1 & 2 opnieuw uitgebracht, in 3D, als opwarmertje voor Toy Story 3, in 3D uiteraard. Shrek 4 wordt ook al 3D en ook de rest van de zomer kunnen de 3D-brillen opblijven, tot aan Jack-Ass 3D in het najaar.

Ook in How to train your Dragon worden de 3D-effecten weer volop uitgebuit, wat vooral inhoudt dat er weer veel gevlogen en neergestort wordt, op de ruggen van draken in dit geval.

Hik

Het verhaal is vermakelijk en herkenbaar, al speelt het eeuwen geleden op een Vikingeiland dat wordt geteisterd door draken.

De jonge Hik is geen doorsnee Viking: hij heeft meer hersens dan spierballen en is ook niet zo dol op draken bevechten. Liever bedenkt hij een ingenieus apparaat om draken in de lucht neer te schieten.

Helleveeg

Dat lijkt een keer te lukken, en nog wel met een Helleveeg, de gevaarlijkste draak die er is. Wanneer Hik zijn eerste slachtoffer in het bos gaat zoeken blijkt de jonge draak net zo bang als hij.

Hij durft hem niet te doden maar weet hem wel af te richten. Een hele prestatie, maar hoe moet hij het zijn drakenhatende vader en de rest van het dorp vertellen?

Avatar?

Met de vele scènes waarin op tegenstribbelende draken wordt gevlogen doet How to train your Dragon verdacht veel aan de vliegscènes van Avatar denken, maar dat is toeval: Dragon was al ver in productie toen Avatar uitkwam.

De gelijkenis komt vooral doordat makers van 3D-films graag grossieren in duizelingwekkende effecten.

Zelfspot

Gelukkig is Dragon ook verder goed verzorgd – altijd weer knap hoe animatoren van een enge zwarte draak een lief beest weten te maken. Jay Baruchel is als Hik te ironisch voor een Viking van zijn leeftijd, maar zijn zelfspot zorgt wel voor herkenbaarheid voor de hedendaagse kijker.

De film wordt ook in een Nederlands ingesproken versie uitgebracht.

In 175 zalen