Nicolas Cage gaat weer ouderwets uit zijn dak als corrupte rechercheur. Zeer losse remake van de vorige Bad Lieutenant.

Zeventien jaar geleden maakte Abel Ferrara het controversiële Bad Lieutenant, met een compromisloze hoofdrol van Harvey Keitel.

Geen doorsnee corrupt smeris die smeergeld aanneemt – Keitel snoof en spoot en liet jeugdige vrouwelijke verkeersovertreders in natura hun boete betalen. Maar deze bad lieutenant was wel een goedgelovig katholiek.

Ferrara vs Herzog

Vorig jaar presenteerde Werner Herzog zijn eigen Bad Lieutenant op het filmfestival van Venetië. De altijd lichtgeraakte Abel Ferrara was er ook, en die wenste de ‘dieven’ van de nieuwe Bad Lieutenant een enkele reis hel toe.

Herzog merkte als reactie droogjes op het origineel niet gezien te hebben en nodigde Ferrara uit voor een glas whisky.

Ouderwets over the top

Kennis van deze vermakelijke voorgeschiedenis is niet noodzakelijk om van Bad Lieutenant te genieten. Het volstaat eigenlijk al om te weten dat Nicolas Cage weer eens ouderwets over the top gaat, zoals hij ooit deed in Wild at Heart en Leaving Las Vegas.

Ook zijn corrupte rechercheur snuift en slikt, maar dat komt door een rugblessure.

Good lieutenant

Die blessure liep rechercheur Terence McDonagh (Cage dus) op tijdens een heldhaftige reddingspoging toen de orkaan Katrina de stad teisterde. Ooit was McDonagh dus een good lieutenant.

Maar sinds hij gekweld wordt door rugklachten slikt hij alles om de pijn te verdoven. Tegelijkertijd heeft hij gokschulden en een lastige relatie met een callgirl (Eva Mendes). Dat alles staat zijn functioneren niet in de weg.

Oud vrouwtje

McDonagh onderzoekt de moord op een aantal immigranten. Was het een afrekening, en zo ja, wie zat erachter? Dat McDonagh dealers kent stelt hem in staat nuttige informatie op de straat te vergaren.

Al deinst hij er evenmin voor terug om een oud vrouwtje haar beademingsapparaat af te pakken als hij iets van haar moet weten.

One man show

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans is geen simpele remake, maar een doorgesnoven en toch weer frisse kijk op de doorsnee politiefilm.

Het is wel degelijk een whodunnit, maar Nicolas Cage maakt er met zijn volkomen onvoorspelbare gedrag een uitermate vermakelijke one man show van. Inclusief visoenen van leguanen.

In 37 zalen