Fantasievolle sprookjesfilm in 3D, met leuke bijrollen van Johnny Depp en vooral Helena Bonham Carter.

De discussie of Alice in Wonderland wel of niet in de bioscoop te zien zou zijn bleek achteraf a storm in a teacup, zoals de de Engelsen zeggen - toepasselijk voor een film met een klassieke teaparty.

Nu Alice toch overal is te zien – in 2D en 3D, in de originele versie en in een Nederlands ingesproken versie – kunnen we het weer gewoon over de film hebben.

Corset

Het klassieke boek van Lewis Carroll is al vaak verfilmd, en er bestaat zelfs een porn spoof van. Burton veroorloofde zich ook enige vrijheden; hij maakte van het meisje Alice (nieuwkomer Mia Wasikowska) een 19-jarige pittige meid, die zich letterlijk voelt ingesnoerd door de Victoriaanse tijd waarin ze opgroeit.

Ze weigert een corset te dragen en wijst de sukkel aan wie ze is uitgehuwelijkt af.

Konijnenhol

Ze heeft meer interesse voor het eigenaardige konijn dat haar met zijn horloge een konijnenhol inlokt. Vanaf dat moment verandert de film, die tot dan toe bewust bedaard was, in een kleurrijke fantasiewereld vol vreemde wezens.

Die herkent Alice vaag uit haar regelmatig terugkerende nachtmerrie. Of is ze eerder in dit wonderland geweest?

Mad Hatter

De film krijgt nog meer vaart wanneer de twee belangrijkste troeven worden ingezet, niet toevallig gespeeld door twee vaste acteurs van Burton. Allereerst uiteraard Johnny Depp, die van de Mad Hatter weer een mooi schizofreen personage maakt.

Al doet hij met zijn hoge hoed ook denken aan Willy Wonka uit Charlie and the Chocolate Factory, een eerdere film van Burton met Depp.

Red Queen

Nog vermakelijker is Burtons vrouw Helena Bonham Carter als de Red Queen, een soort tirannieke clown met een waterhoofd. Zij voert een schrikbewind uit waarbij ze dieren mishandelt en voortdurend om onthoofdingen schreeuwt.

Het is aan Alice om daar een eind van te maken, maar is ze daartoe wel in staat? Zeker als ze om dat de bereiken de vervaarlijke Jabberwocky zal moeten verslaan.

Futterwack

Alice in Wonderland is de eerste 3D-film van Burton, maar ook zonder die derde dimensie is de film vermakelijk, dankzij de geestige bijrollen. Het is daarom aan te raden de film in de originele versie te zien, met de Britse stemmen.

Liever in 2D maar wel in OV, dus deze Alice, waarin Depp de futterwack als dans van deze zomer introduceert.


In 169 zalen