Morgan Freeman speelt Nelson Mandela in een stichtelijk verhaal over rugby en gelijkheid. Met Matt Damon als Zuid-Afrikaanse rugbyer.

Invictus is een film die op papier geknipt was voor om te scoren bij de Oscarnominaties.

Morgan Freeman speelt Mandela, in een inspirerend verhaal met sport als metafoor voor het leven, dat ook nog werd geregisseerd door Oscarlieveling Clint Eastwood.

En dan is er nog een gewichtige titel, die verwijst naar een gedicht. Panklaar Oscarmateriaal.

Pienaar


Toch zaten er niet meer dan twee nominaties in voor Invictus; Freeman kreeg er een hoofdrolnominatie voor zijn rol als Mandela, en Matt Damon een bijrolnominatie voor zijn optreden als Francois Pienaar, een Zuid-Afrikaanse rugbyer.

Niet geheel onterecht, want hun scènes samen vormen het enige goede deel van de film.

Springbokken


Invictus speelt in het Zuid-Afrika van begin jaren negentig. Mandela is nog maar kort president en de blanken zijn behoorlijk sceptisch.

Ook Francois Pienaar, de coach van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam de Springbokken, dat voornamelijk verliest. Tot groot vermaak van de zwarte bevolking, want rugby is een sport voor blanken.

Op de thee


Daar wil Mandela een eind aan maken door de Springbokken openlijk zijn steun te betuigen. Dat is voor zijn zwarte medewerkers al net zo’n onwennige situatie als voor de blanke sporters zelf.

Pienaar weet ook niet goed wat hij kan verwachten wanneer hij op de thee wordt uitgenodigd door Mandela. Maar het is het begin van een bijzondere relatie.

Robbeneiland


Pienaar gaat met zijn team naar Robbeneiland en is onder de indruk van de kleine cel waarin Mandela jarenlang zat opgesloten.

Hij probeert zijn team ook te motiveren het nieuwe Zuid-Afrikaanse volkslied te leren, in een taal die hen vreemd is. Uiteraard komt de steun uit onverwachte hoek uiteindelijk de sportieve prestaties op het WK rugby van 1995 ten goede.

Dubbel inspirerend


Invictus combineert de inspirerende kant van een Mandela-biopic met de al even inspirerende insteek van een typisch Amerikaanse sportfilm. Dat is een overdosis inspiratie en maakt de film behalve schematisch ook suikerzoet.

De enige reden om de film te gaan zien is Freeman als Mandela, een rol die inderdaad op zijn lijf is geschreven.

Alles over de Oscars op ZIE.nl