The Lovely Bones - Peter Jackson

Spanning en kitsch wisselen elkaar af in een onevenwichtige thriller over een vermoord meisje. Oscarnominatie voor Stanley Tucci.

Films waarin de hoofdpersoon al overleden is maar desondanks doodleuk in voice-over zijn of haar levensverhaal vertelt zijn dun gezaaid omdat het effect zo macaber is.

Het beroemdste voorbeeld is Sunset Blvd (1950); van recenter datum is American Beauty (1999). En ook in The Lovely Bones is de jonge vrouwelijke hoofdpersoon geen lang leven gegund.

Veelbelovende veertienjarige

Daarmee wordt niets verklapt, want deze Susie Salmon (Saoirse Ronan uit Atonement) introduceert zichzelf meteen aan het begin al met: ‘ik was 14 toen ik werd vermoord, op 6 december 1973.’

Dat hakt er meteen in, temeer daar de vroegwijze Susie zo veelbelovend is. Ze houdt van fotograferen en heeft haar eerste afspraakje met een Indische jongen uit haar klas.

In de val gelokt

Maar dat afspraakje zal Susie helaas nooit halen – een gestoorde buurman (Stanley Tucci, die de enige Oscarnominatie van de film kreeg) lokt haar in de val.

De brute moord op Susie laat Jackson (even te zien als hij in een fotowinkel een filmcamera koopt) aan de fantasie van kijker over. Het boek van Alice Sebold waarop de film is gebaseerd was explicieter.

Wanhoop en verdriet

Susie’s ouders (Mark Wahlberg en Rachel Weisz) zijn aanvankelijk boos en ongerust dat ze te laat thuis is, maar die gevoelens maken al snel plaats voor wanhoop en verdriet.

Vader Jack kan niet accepteren dat zijn dochter spoorloos is verdwenen en bestookt detective Michael Imperioli (bekend van The Sopranos) met theorieën en mogelijke verdachten.

New age hiernamaals

Intussen probeert Susie vanuit het hiernamaals haar vader aanwijzingen te geven. Veel kan Susie vanaf gene zijde niet ondernemen, maar de film snijdt voortdurend van de echte wereld naar het hiernamaals, waar de special effects afdeling overuren heeft gemaakt.

Helaas pakt dat vooral kitscherig uit: het hiernamaals blijkt te zijn vormgegeven door new age aanhangers.

Alcoholistische oma

Jammer, want de werkelijkheid is veel spannender, vooral wanneer Susies zus bij de buurman inbreekt. En ook vermakelijker, wanneer Susie’s alcoholistische oma (Susan Sarandon) orde op zaken komt stellen in het in rouw gedompelde huishouden.

Minder hiernamaals had The Lovely Bones stukken beter gemaakt; nu is het resultaat een onevenwichtige fantasy-film.In 54 zalen

Alles over de Oscars op ZIE.nl

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie