Daybreakers – Michael en Peter Spierig

Vampierfilm waarin er anno 2019 meer bloedzuigers dan stervelingen zijn, waardoor er bloedarmoede is. Met Ethan Hawke en Willem Dafoe.

Dankzij de Twilight-films en de HBO-serie True Blood zijn vampiers weer helemaal in de mode. Series als The Vampire Diaries haken daar dankbaar op in.

Maar tegelijkertijd wordt het door die populariteit ook steeds lastiger nog een originele draai te vinden voor het gegeven van de onsterfelijke bloedzuigers. Daybreakers doet een geslaagde poging.

Starbucks bloed

De film speelt in 2019, dat er nu eens niet futuristisch uitziet, doch bedrieglijk herkenbaar. Maar dat in de steden Starbucks in plaats van koffie bloed verkoopt geeft aan dat er iets raars aan de hand is.

Na een epidemie in 2009 hebben de bloedzuigers de overhand gekregen – stervelingen die werden gebeten, werden zelf ook bloedzuigers. Dat heeft een nieuw probleem opgeleverd: bloed wordt steeds schaarser.

Subsiders

En vampiers die geen bloed meer krijgen veranderen van bleke maar gedistingeerde burgers binnen enkele weken in afzichtelijke monsters, de zogenaamde subsiders. Dus zoekt wetenschapper Edward Dalton (Ethan Hawke), zelf vampier tegen wil en dank, naar een surrogaat.

Het experiment waarbij hij het nepbloed op een vampier uittest loopt spectaculair mis en geeft tevens aan dat deze horrorfilm verrassend uit de hoek kan komen.

Kruisboog

De Australische tweelingbroers Spierig, die in 2003 met Undead hun visitekaartje afgaven, hebben met Willem Dafoe nog een troef in handen. De altijd onvoorspelbare acteur speelt een vampierjager die zich Elvis noemt en de bloedzuigers met een kruisboog te lijf gaat.

Aanvankelijk staat hij dus lijnrecht tegenover bloedzuiger Dalton, maar aangezien ze eenzelfde doel hebben gaan ze samenwerken.

Subwalks en day mode

Daybreakers scoort vooral punten op de originele uitwerking van het uitgezogen gegeven, zoals overdekte stoepen (subwalks) die vampiers in staat stellen ook bij daglicht te verplaatsen in de stad.

En ook de auto’s hebben een zogenaamde ‘day mode’: een zwaar geblindeerde stand waarin het mogelijk is in het felste zonlicht rond te rijden

Smakelijk en spectaculair

De film zakt na een geslaagd begin enigszins in, om tegen het eind weer sterk terug te komen. Natuurlijk ontkomt ook Daybreakers niet aan vampierclichés, maar dankzij smakelijk acteerwerk, een flink tempo, spectaculaire effecten en de nodige verrassingen mag het een van de betere vampierfilms van de laatste tijd worden genoemd.In 16 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie