Mooi Brits drama over een slim meisje dat anno 1961 in de ban raakt van een oudere man. Genomineerd voor drie Oscars.

Bij de vijf actrices die zijn genomineerd voor een Oscar voor Beste Hoofdrol staan twee voormalige Oscarwinnaressen (Meryl Streep en Helen Mirren), één bekende naam die voor het eerst is genomineerd (Sandra Bullock) en twee nieuwe talenten. De ene, Gabourey Sidibe, zagen we vorig jaar al in Precious; de andere, Carey Mulligan, heeft de hoofdrol in An Education.

Kansarm versus pienter

Op het eerste gezicht zouden de rollen niet verder van elkaar kunnen liggen: Precious gaat over een analfabeet, kansarm en zwanger meisje in een Amerikaanse achterbuurt; in An Education is hoofdrolspeelster Jenny een pientere blanke leerlinge die beschermd wordt opgevoed. Maar beide films gaan over meisjes die zich aan de verstikkende invloed van hun ouders proberen te ontrukken.

Oxford en Gréco

Het Londen van 1961 was nog niet bepaald het swinging London dat het enkele jaren later zou worden. Maar dat is geen bezwaar voor Jenny (Mulligan), een hardwerkende scholiere die wordt klaargestoomd voor Oxford en ’s avonds droomt over Parijs bij platen van Juliet Gréco. Behalve een intelligente leerling is Jenny ook nog een begenadigd celliste – een ideale dochter dus.

Charmante chauffeur

Wanneer ze op een dag in de regen op de bus staat te wachten met haar cello stopt er een auto bij de bushalte. De charmante chauffeur, David (Peter Sarsgaard), stelt zich voor als muziekliefhebber en biedt haar cello een lift aan. Hij zegt namelijk te begrijpen dat een meisje niet met vreemde mannen mag meegaan. Jenny hapt toe.

Vlotte prater

Dat is het begin van een aanvankelijk vriendschappelijke relatie waarbij Peter Jenny introduceert in het Londense nachtleven. Jenny geniet met volle teugen, tot afgrijzen van haar conservatieve vader (Alfred Molina) die haar plaats in Oxford in gevaar ziet komen. Maar de vlot pratende David weet pa elke keer om te praten, zelfs als hij Jenny onder valse voorwendselen meeneemt naar Oxford en later Parijs.

De school des levens

Jenny gaat gretig in op de tripjes die de wereld voor haar openen en dat is dan ook te merken aan haar schoolresultaten. Haar lerares Engels (Olivia Williams) en de hoofdonderwijzeres (Emma Thompson) zien met lede ogen aan hoe Jenny haar toekomst dreigt te vergooien. Voor welke ‘education’ kiest Jenny: Oxford of de school des levens?

Sterke rolverdeling

Hoewel geregisseerd door een Deense regisseur, is An Education een typisch Brits drama, dankzij de sterke rolverdeling. De voor een Oscar genomineerde Carey Mulligan is inderdaad een relevatie: naïef maar niet onnozel, en gretig maar niet wereldvreemd. En de Oscarnominaties voor Beste Film en Beste Script zijn ook meer dan verdiend.

In 12 zalen