The Hurt Locker - Kathryn Bigelow

IJzersterke actiefilm, waarin een eenheid van de explosievenopruimingsdienst in Irak wordt gevolgd. Negen Oscarnominaties

Anderhalf jaar (!) na de wereldpremière op het filmfestival van Venetië in 2008 bereikt Hurt Locker eindelijk ook een handvol Nederlandse bioscopen.

De film zou eerst niet worden uitgebracht omdat hij zoals de meeste andere Irakfilms flopte in de VS.

Maar omdat The Hurt Locker bovenaan veel jaarlijstjes van Amerikaanse filmjournalisten prijkte en negen Oscarnominaties binnenhaalde krijgt hij nu toch en bescheiden bioscooproulement.

Adrenaline en testosteron

En terecht, want het bloedstollende en sterk geacteerde The Hurt Locker is niet de zoveelste Irakfilm – het is een ijzersterke actiefilm die toevallig in Irak is gesitueerd.

Regisseur Kathryn Bigelow liet eerder in Point Break (1991) zien prima met een mix van adrenaline en testosteron overweg te kunnen. Ze maakte deze film overigens op aanraden van haar ex, Avatar-regisseur James Cameron.

Bermbom

The Hurt Locker volgt een divisie van de explosievenopruimingsdienst die is gelegerd in Irak. De film verspilt geen tijd en duwt de kijker meteen te midden van de actie.

Een team van de Amerikaanse dienst probeert een bermbom onschadelijk te maken, maar tevergeefs: hun teamleider sneuvelt ondanks zijn beschermende kleding.

Roekeloze rouwdouwer

Dat deze teamleider wordt gespeeld door de enige bekende acteur (Guy Pearce) in dit team maakt meteen duidelijk dat niemand veilig is in Irak. Zoals zijn gefrustreerde teamlid Eldrigde (Brian Geraghty) het verwoordt: ‘als je in Irak zit ben je feitelijk al dood.’

Hij en zijn collega Sanborn (Anthony Mackie) krijgen een nieuwe teamleider toegewezen: de roekeloze rouwdouwer James (de geweldige Jeremy Renner).

Bomsouvenirs

Deze James houdt er wel van om risico te nemen. Wanneer hij een autobom bij het VN-gebouw moet ontmantelen trekt hij zijn beschermende pak uit. ‘Als die bom afgaat, ben ik sowieso dood, dan sterf ik liever comfortabel’ is zijn motto.

Zijn werkwijze werpt vruchten af: hij maakte al bijna 900 bommen onschadelijk. Onderdelen daarvan bewaart hij onder zijn bed, bij wijze van souvenir.

Intens

The Hurt Locker is een aaneenschakeling van intens spannende actiescènes, en toch gaat de rauwe film ook nog ergens over.

De zinloosheid van de Irak-invasie, posttraumatische stress, machismo als uitlaatklep, alles zit erin, zelfs zwarte humor. En eigenlijk maakt alleen al de briljante hoofdrol van Jeremy Renner de film al de moeite waard.

The Hurt Locker is een veel betere film dan het eveneens voor negen Oscars genomineerde Avatar van Bigelows ex-man Cameron.

In 5 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie