De film waar Heath Ledger aan bezig was toen hij overleed. Zijn rol werd overgenomen door Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell.

Twee jaar terug overleed Heath Ledger onverwachts op 28-jarige leeftijd. De acteur was halverwege de opnames van The Imaginarium of Doctor Parnassus.

Het leek in eerste instantie onmogelijk de film zonder Ledger af te maken. Daarmee zou zijn Oscarwinnende rol als The Joker in The Dark Knight Ledgers laatste optreden zijn geweest.

Tragedie

Een tragedie ook voor regisseur Terry Gilliam, die al eerder een film (The Man Who Killed Don Quixote) voortijdig moest afbreken wegens tegenslagen. Maar in het geval van Doctor Parnassus bleek een inventieve oplossing mogelijk: Ledgers rol kon worden ingevuld door drie bevriende acteurs, Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell.

Rariteitenkabinet

The Imaginarium of Doctor Parnassus gaat namelijk over een rondreizend kermisgezelschap onder leiding van Doctor Parnassus (Christopher Plummer). Deze waarzegger/illusionist/oplichter heeft een magische spiegel in zijn rariteitenkabinet.

Wie er doorheen gaat belandt in zijn persoonlijke fantasiewereld. Heath Ledger speelt Tony, een gladde prater die zich bij Parnassus aan heeft gesloten.

Spiegel

Aangezien alle opnames van de ‘echte’ wereld al waren afgerond en alleen die van de fantasiewereld nog moesten worden gemaakt, bood dat een uitweg.

De drie keren dat iemand met Tony door de spiegel gaat wordt ‘Tony’ drie keer door een andere acteur gespeeld. De fantasie van de een lijkt immers niet op die van de ander.

Macabere humor

Zo kon Ledgers laatste film toch op een waardige manier worden afgerond. Gilliam gaat weliswaar respectvol met Ledgers erfenis om, maar gaat macabere humor niet uit de weg.

Voor fans van Ledger is het wel even schrikken dat de te vroeg overleden acteur wordt geïntroduceerd terwijl hij schijndood onder een brug in Londen hangt.

Duivel

Overigens gaat het centrale verhaal van Parnassus niet zozeer over Ledgers Tony maar over Doctor Parnassus zelf, die in ruil voor onsterfelijkheid zijn dochter Valentina (Lily Cole) heeft beloofd aan de duivel (Tom Waits).

Parnassus’ entourage bevat verder Anton (Andrew Garfield, die stiekem verliefd is op Valentina, en de kleine klusjesman Percy (Verne Troyer)

Hysterisch

The Imaginarium of Doctor Parnassus is onmiskenbaar een Gilliamfilm, met overvolle decors en hysterisch camerawerk. Gilliams laatste film is ondanks de moeizame ontstaansgeschiedenis beter in balans dan The Brothers Grimm, waarin Ledger ook een rol speelde.

Een meesterwerk is het ook weer niet, maar zeker meer dan slechts een curiosum als ‘de laatste film van Heath Ledger’. De film is genomineerd voor twee Oscars: beste art direction en beste kostuums.

In 20 zalen