Prachtfilm waarin Colin Firth een depressieve homoseksueel speelt die na de dood van zijn vriend zijn levensvreugde is verloren.

Modeontwerper Tom Ford heeft altijd al belangstelling gehad voor Hollywood. Vier jaar terug poseerde hij op de cover van de Vanity Fair met een poedelnaakte Scarlett Johansson en Keira Knightley.

Ford zelf was - uiteraard - geheel gekleed. Ter gelegenheid van de Oscaruitreiking van 2006 mocht Ford bijna 50 pagina’s vullen met fraaie foto’s van zijn favoriete acteurs.

1962

Daar zat Colin Firth overigens niet bij, en dat terwijl de Britse acteur een prachtrol speelt in Fords eerste speelfilm als regisseur en scriptschrijver.

A Single Man is gebaseerd op een verhaal (uit 1964) van Christopher Isherwood en speelt in het Los Angeles van 1962. Daar geeft de Britse George Falconer (Firth) les op een college.

Suïcidale schim

Maar sinds zijn vriend in een auto-ongeluk overleed is George is een schim van de zorgeloze Britse homo die hij daarvoor was. Alles in zijn fraai ingerichte huis is doordrongen van herinneringen aan zijn geliefde partner Jim (Matthew Goode).

Hij heeft dan ook besloten uit het leven te stappen en A Single Man volgt hem in zijn mogelijk laatste etmaal.

Hartsvriendin

De introverte George laat aan de buitenwereld niets blijken van zijn zelfmoordplannen. Zelfs bij zijn hartsvriendin Charley (Julianne Moore), die een onmogelijke liefde voor hem koestert, stort hij zijn hart niet uit.

In plaats daarvan eet, drinkt en danst hij op zijn laatste avond met haar, alsof hij niet heeft besloten uit het leven te stappen.

Opdringerige leerling

Een opdringerige leerling dreigt George’s plannen echter in de war te schoppen. Deze homoseksuele Kenny (Nicholas Hoult) zoekt toenadering tot George.

Daar zit de suïcidale binnenvetter nu net niet op te wachten. Of brengt de toenadering van Kenny hem juist op het idee dat het leven misschien toch de moeite waard is?

Fraaie Firth

Fords achtergrond als ontwerper is terug te vinden in de fraaie art direction van de film, en in het perfectionisme waarmee George zijn begrafeniskleding schikt. Toch blijft A Single Man niet aan de oppervlakte hangen, en dat is vooral aan de prachtige én bij vlagen droogkomische rol van Colin Firth te danken.

Firth won al de Prijs voor Beste Acteur op het festival van Venetië en werd deze week genomineerd voor een Oscar.


In 20 zalen