Perfecte tragikomedie van de maker van Juno met George Clooney als ontslagmanager die een wijze levensles leert.

George Clooney begint het jaar goed: vorige week liet hij zich van zijn kluchtige kant zien in de satire The Men Who Stare at Goats, en deze week is hij opvallend naturel als charmante frequent flyer met bindingsangst, in Up in the Air. De prachtfilm stond hoog op de jaarlijstjes van de Amerikaanse filmcritici en is genomineerd voor zes Golden Globes.

Slecht nieuwsgesprekken

Clooney speelt Ryan Bingham, een man die het vuile werk opknapt voor managers die hun eigen personeel niet durven te ontslaan. Bingham is erg goed in deze slecht nieuwsgesprekken. De charmante maar gladde prater zorgt dat het glas halfvol lijkt met dooddoeners als: ‘nu kunt u eindelijk gaan doen wat u echt leuk vindt.’

First class

Dat hij voor zijn werk veel moet vliegen vindt Bingham een prettige bijkomstigheid. Want alleen in de lucht voelt hij zich thuis, dankzij de voordelen van first class vliegen en luxe hotels. Hij ontmoet in een vliegtuiglounge zijn vrouwelijke tegenhanger in de pittige Alex (Vera Farmiga): ‘ik ben net als jij, maar dan met een vagina’.

Emotionele rugzak

Bingham geeft lezingen over ongebonden leven zonder ‘emotionele rugzak’. Zijn eigen doel in het leven is het bereiken van 10 miljoen airmiles – hij zou de zevende zijn die deze mijlpaal haalt: ‘er hebben meer mensen op de maan gelopen.’ Maar dat oppervlakkige doel dreigt buiten bereik te komen wanneer zijn bedrijf wil overstappen op ontslag per iChat.

Reality check

Een slechte ontwikkeling, vindt Bingham, maar vooral omdat zijn leventje in de lucht in gevaar dreigt te komen. Dus gaat hij op werkbezoek met de bedenkster van dit plan, de ambitieuze Natalie (Anna Kendrick). Hij wil haar laten zien hoe het er in de echte wereld aan toe gaat – maar uiteraard krijgt hij zelf ook een flinke reality check.

Perfect en levensecht

Up in the Air is een perfect getimede tragikomedie over een land in economische onzekerheid. Een deel van de ontslagen werknemers wordt gespeeld door echte werklozen, maar het zijn toch Clooney, Farmiga en Kendrick die de meest levensechte personages neerzetten. Terecht zijn ze genomineerd voor een Golden Globe, net als de film zelf, de regie en het script. De Golden Globes-uitreiking is zondag.

Trailer

In 36 zalen