Overbodige Darwinfilm, een week na het Darwinjaar uitgebracht. Met acteursechtpaar Paul Bettany en Jennifer Connelly als de Darwins.

Het Darwinjaar is achter de rug, en het werd op alle mogelijke manieren herdacht.

Er voer een heuse Beagle over de wereldzeeën en er verschenen karrenvrachten boeken over de grondlegger van de evolutietheorie. Alleen een film ontbrak nog, en die verschijnt nu, als mosterd na de maaltijd.

Revolutionaire evolutietheorie

Creation toont Charles Darwin (Paul Bettany) in de tijd dat hij de bevindingen van zijn jarenlange wereldwijde onderzoek nog niet had vastgelegd in het standaardwerk The Origin of Species.

Zijn evolutietheorie was zo revolutionair dat hij de toorn van de kerk vreesde en het niet aandurfde zijn boek te schrijven.

Dode dochter

Niet dat Darwin nog in God geloofde: zijn laatste restje geloof was hij definitief kwijtgeraakt na de dood van zijn dochter Anne, een pienter meisje dat graag luisterde naar vaders verhalen over verre werelden.

Darwins vrouw Emma (Jennifer Connelly, in het echt ook de vrouw van Bettany) vluchtte na deze tragedie juist in het geloof.

Verwarde Darwin

De Charles Darwin die de hoofdmoot van Creation uitmaakt is geen geniale wetenschapper, maar een verwarde man vol zelfbeklag die geplaagd wordt door hallucinaties van onder meer zijn dode dochtertje Annie.

Zijn godsvruchtige vrouw is daarentegen het toonbeeld van kalmte en beschaving – het lijkt wel alsof de makers van Creation alsnog willen betogen dat Darwin een gek was.

God vermoord

Het standaardwerk komt er uiteraard toch, na aandringen van twee vrienden die Darwin letterlijk uit bed sleuren en hem dwingen zijn werk af te maken.

‘U heeft God vermoord!’ spoort de een hem aan, maar het is juist díe consequentie waar Darwin zo bang voor is. Wanneer Darwin dan eindelijk gaat schrijven vloeit het laatste restje spanning uit de film.

Waanverschijning

De aanpak van Creation is gedurfd en te prefereren boven een saaie biopic. Maar erg boeiend wordt de film er ook weer niet door: wanneer Darwin zijn zoveelste waanverschijning krijgt beginnen we eerder aan zijn verstand te twijfelen.

Creation had een aardige voetnoot van het Darwinjaar kunnen zijn, maar is uiteindelijk een overbodige film.

In 10 zalen