Satire met George Clooney als paranormaal begaafde superspion en Ewan McGregor als de journalist die hem opspoort.

George Clooney heeft het een jaartje wat rustiger aan gedaan, maar begin dit jaar komen er kort na elkaar twee films met de populaire acteur uit.

De tweede, Up in the Air, wordt al getipt voor de Oscars. Daarover volgende week meer, als hij ook in Nederland uitkomt; deze week is het tijd voor The Men Who Stare at Goats.

Geiten ruimen

De titel suggereert al dat dit een komedie moet zijn en dat klopt: The Men Who Stare at Goats is een satire gebaseerd op een boek over geheime praktijken van het Amerikaanse leger.

Dat experimenteerde begin jaren tachtig met militairen die over paranormale gaven zeiden te beschikken. Ze konden door muren lopen en geiten doodstaren – de titel slaat dus op deze humane manier van geiten ruimen.

Superspionnen

De superspionnen zouden worden ingezet bij de psychologische oorlogsvoering, maar na het einde van de Koude Oorlog is het bizarre idee in de koelkast gezet.

Maar aan het begin van de Tweede Golfoorlog komt journalist Bob Wilton (Ewan McGregor) in Koeweit op het spoor van ene Lyn Cassady (Clooney), een voormalige superspion die beweert weer ingezet te zijn, nu voor de strijd tegen Irak.

Paranormale militairen

Wilton ruikt een primeur en gaat met Cassady op zijn geheime missie. Hun bizarre avonturen worden doorsneden met al even doldwaze flashbacks waarin Cassady verhaalt over het New Earth Army, de geheime legereenheid waarin met paranormale gaven werd geëxperimenteerd.

Allemaal waar gebeurd, aldus Cassady én de makers van de film.

The Big Lebowski

In deze flashbacks zijn hilarische rollen weggelegd voor Kevin Spacey en vooral Jeff Bridges, als een hippiemilitair die doet herinneren aan zijn Dude-rol uit The Big Lebowski.

Onder zijn bezielende leiding wordt flink geëxperimenteerd met drugs en andere zaken die normaal streng verboden zijn in het leger. Met rampzalige resultaten.

Jedi

Er valt dus veel te lachen om The Men Who Stare at Goats. Het is een mildere satire dan het veel scherpere Three Kings (1999), waarin Clooney ook in een Golfoorlog verzeild raakte.

Goats is vooral een klucht, waarin de grap dat uitgerekend Ewan (Obi-Wan Kenobi) McGregor moet worden uitgelegd wat een Jedi is wel nét iets te vaak wordt herhaald.

In 20 zalen