Update van de Britse speurneus als actieheld. Met Robert Downey jr. in de hoofdrol en Jude Law als Watson.

Detective Sherlock Holmes is het fictieve personage aan wie de meeste films zijn gewijd, bijna 200 stuks. Alleen graaf Dracula komt als filmfiguur in de buurt van de Britse speurneus.

Maar terwijl aan Dracula en (vooral) andere vampiers nog steeds voortdurend filmversies worden gewijd was Sherlock Holmes als stoffige speurder in de vergetelheid geraakt.

Goedgebekt

Daarom vond Guy Ritchie het hoog tijd voor een frisse update. Zijn Sherlock Holmes speurt nog steeds in het Londen van 1890, maar visueel staat de film met zijn snelle montage dichter bij Ritchie-films als Snatch en RockNRolla.

En ook de uit die films bekende goedgebekte hoofdrolspelers met hun ironische opmerkingen ontbreken niet in deze kostuumfilm.

Kwikzilver

Dat doet regelmatig behoorlijk anachronistisch aan, maar met de keuze van Robert Downey jr. heeft Ritchie in elk geval een prima Sherlock Holmes in huis gehaald.

Downey is altijd al ongrijpbaar als kwikzilver, en dat imago past uitstekend bij Holmes, die een briljante snelle denker is maar ook een hypochonder kan zijn als hij zonder zaak zit.

Kibbelen

Holmes wordt ook dit keer weer gesteund door zijn trouwe metgezel Watson, een arts en oorlogsveteraan. Jude Law speelt Watson als the straight man die de kuren van de grillige Holmes op de koop toe neemt.

Hun relatie is als een huwelijk waarin veel wordt gekibbeld. Dat Holmes de echte trouwpogingen van Watson voortdurend dwarsboomt is een aardige running gag.

Occulte moordenaar

Holmes en Watson hebben in de film hun handen vol aan een occulte moordenaar, Blackwood (Andy Garcia lookalike Mark Strong), die over een hoop trucs blijkt te beschikken - hij weet zelfs zijn eigen terechtstelling te overleven.

Daarnaast krijgt Holmes te stellen met de oplichtster Irene Adler (Rachel McAdams), de enige vrouw die hem ooit te slim af was.

Indiana Jones

Verwikkelingen genoeg en de film heeft dan ook een hoop vaart en actie. En de nodige humor, maar juist doordat de film is doordrenkt van ironie en knipogen wordt het nooit echt spannend. Deze Sherlock Holmes is daarmee meer een negentiende eeuwse voorloper van Indiana Jones dan van Downey jr.'s eigen Iron Man.

In 99 zalen