Fijne feelgoodmovie over een Palestijnse moeder die naar Amerika emigreert. Dat blijkt niet bepaald het beloofde land te zijn.

Afgelopen zomer verscheen en verdween de film Towelhead zonder al te veel stof op te doen waaien. Terwijl de film, over een Arabische puber in een Amerikaanse voorstad, genoeg stof voor controverses had, van racisme tot pedofilie.

Amerrika houdt het overzichtelijker en beperkt zich tot de verwachtingen van twee Arabische emigranten die naar de VS gaan.

Vernederingen

Die twee zijn de gescheiden moeder Muna en haar puberzoon Fadi. Ze zijn Palestijnen, die wonen op de Westelijke Jordaanoever en elke dag de vernederingen van de Israëlische grenswachten moeten ondergaan.

Muna heeft er schoon genoeg van en een uitweg wordt geboden wanneer een ooit ingestuurd verzoek tot emigratie naar de VS plots blijkt goedgekeurd.

Op naar ‘Amerrika’

Na enige twijfel besluit Muna met haar zoon de grote stap te wagen en afscheid te nemen van haar familie in Palestina. Haar eerste stop in Amerika (of ‘Amerrika’, zoals ze het noemen) wordt Illinois, waar ze bij haar zus kan logeren.

Maar het kost nog een hoop moeite om door de douane te komen: de VS zijn zojuist Irak binnengevallen en alle Arabieren worden met argusogen aangekeken.

Hamburgertent

Muna ervaart dat ook wanneer ze gaat solliciteren. Dat ze in Palestina bankbediende was maakt geen enkele indruk.

Een baantje bij een hamburgertent is het beste dat ze kan krijgen. Ze schaamt zich hier zo voor dat ze zich door haar zus elke dag bij de bank naast de hamburgertent laat afzetten, om de indruk te wekken dat ze daar werkt.

Zware wissel

Ook haar zoon Fadi krijgt de nodige problemen op school, waar hij wordt getreiterd vanwege zijn Arabische afkomst. De logeerpartij van moeder en zoon trekt verder een zware wissel op het huwelijk van haar zus.

Die komt namelijk in geldproblemen omdat er steeds meer Amerikaanse patiënten de praktijk van haar man, een arts, verlaten.

Feelgood movie

Deze opsomming van narigheid doet vermoeden dat Amerrika een deprimerende film is, maar dat is het niet. Moeder Muna heeft genoeg humor om haar situatie te relativeren en de culturele verschillen zorgen ook voor vrolijke misverstanden.

En met een hoopvol einde is Amerrika zowaar een feelgood movie over emigratie geworden - en daarmee een prima film voor de feestdagen.

In 5 zalen