Vreselijke klucht waarin Robin Williams en John Travolta twee weken op twee kinderen moeten oppassen. Slap sentiment en slechte slapstick.

Robin Williams en John Travolta hebben sterke films gemaakt (Insomnia, respectievelijk Pulp Fiction), maar ook vreselijke uitglijers (Patch Adams resp. Battelfield Earth). De onuitstaanbare komedie Old Dogs moet wel het gezamenlijke dieptepunt van hun beider carrières zijn.

Williams en Travolta spelen twee oude vrienden. Althans, dat moeten we geloven uit de slechte fotomontages van jeugdfoto’s tijdens de optiteling.

Nu zijn ze twee snelle reclamejongens, wat bij Williams al moeilijk voor te stellen is, maar hij is dan ook de kneus van het duo. Toen Travolta hem meenam naar Miami om zijn scheiding te vergeten kwam hij terug met een verkeerd gespelde tattoo en bleef hij aan de eerste de beste vrouw hangen.

Tweeling

Dat uitstapje blijkt jaren later gevolgen gehad te hebben wanneer de vrouw in kwestie (Kelly Preston, in het echt mevrouw Travolta) komt aanzetten met een tweeling, waarvan Williams de vader is.

Aangezien ze twee weken de bak in moet dumpt ze het duo bij hun biologische vader. Terwijl die net de beoogde oppas met zijn onhandigheid heeft uitgeschakeld, dus niet de meest geschikte kandidaat is.

Suikerzoete moraal

De gedwongen oppas komt de reclamejongens slecht uit, want ze zijn druk bezig met een grote deal met een Japans bedrijf.

Behalve bedenkelijke grappen over Japanners levert dat ook de bekende suikerzoete moraal op, waarin de vaderlijke plichten worden afgezet tegen ambitie en overwerk. Die zoetigheid wordt dan weer gelardeerd met veel poep- en piesgrappen.

Aartsflauw

Becker, die eerder met Travolta het iets beter te harden Wild Hogs maakte, onderstreept elke scène met muziek: lollige muziek voor de slapstickscènes, sentimentele voor de gevoelige scènes. Dat is wel nodig, want de grappen zijn zeldzaam slecht uitgewerkt.

Een scène rond de bijwerkingen van verwisselde medicijnen moet een dijenkletser opleveren, maar is aartsflauw.

Wanvertoning

Wanneer Adam Sandler en Martin Lawrence in een dergelijke klucht spelen weet je dat je rotzooi kan verwachten, maar Oscarwinnaar Williams en Travolta (die naast zijn vrouw ook zijn dochter én zijn zus rolletjes gaf) moeten zich schamen voor deze wanvertoning.

De reeds in 2008 overleden komiek Bernie Mac duikt ook nog even op in een ondankbaar bijrolletje, waarmee bewezen wordt dat deze film lang op een plank heeft gelegen. Daar had hij beter kunnen blijven liggen.

In 63 zalen