Volwassen rom-kom waarin Meryl Streep en Alec Baldwin om elkaar heen draaien. Zoet en overdadig als een chocolade croissant.

Meryl Streep heeft zich de laatste jaren naast serieus actrice steeds meer ontwikkeld tot comédienne, in films als Mamma Mia en Julie & Julia.

Tussendoor draait de actrice met 15 Oscarnominaties haar hand nog steeds niet om voor een ijzige rol in Doubt of The Devil Wears Prada, maar zelfs die laatste rol had een komische kant.

Alec Baldwin heeft de laatste jaren ook steeds meer zijn komische kant ontdekt. Werd hij vroeger vooral gecast als potige gangster, dan wel rechercheur, sinds zijn geslaagde rol in de tv-comedy 30 Rock is Baldwin de olijkheid zelve. Het is dan ook een goede greep om Streep en Baldwin aan elkaar te koppelen in deze volwassen rom-kom.

Jane & Jake

Streep en Baldwin spelen een echtpaar dat na 20 jaar huwelijk alweer 10 jaar is gescheiden. Jane (Streep) is alleen gebleven, Jake (Baldwin) is hertrouwd met een veel jongere vrouw die een onuitstaanbaar kind heeft, en daarnaast nog een kinderwens.

Jake voelt zich gevangen in zijn tweede huwelijk en verlangt terug naar de vertrouwde ongecompliceerdheid van zijn eerste huwelijk.

Pinot Noir

Dat verlangen wordt verder aangewakkerd wanneer Jane en Jake elkaar in een hotel ontmoeten, aan de vooravond van het eindexamen van hun zoon.

Hun drie kinderen zijn elders plezier aan het maken, en de ouders zijn tot elkaar veroordeeld. En dankzij flink wat Pinot Noir loopt die reünie gesmeerd – zo gesmeerd dat de exen met elkaar in bed belanden.

Affaire

Jane voelt zich achteraf beroerd, door de wijn en het schuldgevoel, maar Jake weet ineens wat hij al die jaren heeft gemist. Hij wil een affaire met Jane beginnen, waarmee zij ineens ‘de andere vrouw’ zou worden.

En om de situatie nog gecompliceerder te maken staat Jane ook in de belangstelling van de verlegen architect (Steve Martin) die haar huis verbouwt.

Chocolade croissants

It’s Complicated blinkt niet uit door een script vol verwikkelingen – de standaardsituatie had zo in een doorsnee-klucht gepast. Wat de film zijn meerwaarde geeft is het spel van Streep en Baldwin, die elke genante scène uitmelken.

Maar met zijn gladde personages en begrijpende kinderen is It’s Complicated wel een komedie zoals de chocolade croissants die Jane in de film bakt: mierzoet en overdadig.

In 95 zalen