Mislukte poging het ninja-genre weer nieuw leven in te blazen. Clichématig script, verknipte actie en bordkartonnen acteurs.

Martial arts-legende Bruce Lee zorgde er in de jaren zeventig eigenhandig voor dat de in het Verre Oosten razend populaire vechtfilms ook in het Westen doorbraken.

Een subgenre onder de martial artsfilms was de ninja-film, waarin in het zwart gehulde, perfect getrainde moordenaars de hoofdrol speelden.

Dikke ninja

De ninja-film bleef tot ver in de jaren tachtig populair, maar daarna kwam de klad erin. Toen de dikke komiek Chris Farley in Beverly Hills Ninja in een strakzittend ninja-kostuum verscheen was duidelijk dat de oosterse vechtkunstenaars een slechte grap waren geworden.

Met Ninja Assassin wil regisseur James McTeigue de sierlijke vechtersbazen in ere herstellen.

Matrix

McTeigue is in goed gezelschap: de maker van V for Vendetta heeft als producenten de broers Wachowski, die met The Matrix de grenzen van de actiefilm verlegden.

McTeigue werkte ook samen met de Wachowski’s aan hun vorig jaar geflopte Speed Racer. Daarin zat een bijrol voor de Zuidkoreaanse superster Rain, een zanger/danser die met Speed Racer zijn Amerikaanse acteerdebuut maakte.

Geheim genootschap

Rain heeft nu de titelrol gekregen in Ninja Assassin, als ninja Raizo. Ooit maakte hij als jonge wees deel uit van een geheim genootschap, maar de wrede trainingsmethodes van meester Ozunu deden hem op de vlucht slaan.

Jaren later vinden de volwassen Raizo terug in Berlijn, waar hij op zijn schuiladres zijn getrainde lijf nog steeds in conditie houdt.

Oosterse sprookjes

In een ander deel van Berlijn is Europol-agente Mika (Naomie Harris) gestuit op de ninja-legende. Ze vermoedt dat het geheimzinnige genootschap achter een moordaanslag zit, maar haar meerdere zegt niet in Oosterse sprookjes te geloven.

Dus gaat ze zelf op onderzoek uit, wat niet zonder gevaar is. Gelukkig springt Raizo bij om haar net op tijd te redden.

Clichés en flashbacks

Ninja Assassin begint veelbelovend, met twee scènes waarin de toon wordt gezet: bloedserieus en extreem gewelddadig. Maar daarna gaat de clichématige film snel bergafwaarts.

Hoofdrolspeler Rain heeft flashbacks nodig om emoties over te brengen en Naomie Harris lijkt vooral ingehuurd om de hele film met angstig opengesperde ogen rond te rennen. Nee, ninja-fans kunnen beter Bruce Lee nog eens opzetten.

http://ninja-assassin-movie.warnerbros.com
In 35 zalen