Tearjerker van formaat. Dik zwart meisje is analfabeet en zwanger van haar vader. Haar moeder spaart haar evenmin.

Een van de film die afgelopen jaar een ware triomftocht langs festivals heeft gemaakt is Precious, voluit Precious: Based on the novel Push bij Sapphire.

De film ging begin 2009 in première op het Sundance Festival, waar het meteen drie prijzen won. Via Cannes ging de triomftocht van Precious naar Toronto, waar de film opnieuw in de prijzen viel.

Oscar & Oprah

Daarmee is het drama begin volgend jaar een van de grote kanshebbers voor de Oscars. Precious staat ook bol van ingrediënten die het goed doen bij de Oscarstemmers.

Het is een waar gebeurd verhaal over iemand die met veel doorzettingsvermogen haar achterstand probeert in te lopen. Daarnaast bevat de door Oprah Winfrey persoonlijk goedgekeurde film sterk acteerwerk.

Zwanger van stiefvader

Precious is de bijnaam van Claireece Jones (debuutrol van Gabourey Sidibe), een zestienjarig meisje die behalve flink wat overgewicht een hoop geheimen meetorst.

Want behalve zo goed als analfabeet is ze ook nog zwanger – van haar stiefvader. En niet voor de eerste keer, want haar verslaafde stiefvader schonk haar eerder al een mongooltje.

Tranendal

Precious’ moeder Mary (Mo’Nique) neemt het in deze situatie niet op voor haar dochter, integendeel: ze verwijt haar dat ze haar man heeft afgepakt.

Dus zet ze haar dochter aan het werk in huis, terwijl ze haar kinderbijslag inpikt. Het mag duidelijk zijn dat het leven een tranendal is voor de zwaarlijvige Precious, die bij gebrek aan vrienden vlucht in een droomwereld.

Taalcursus

Maar er verschijnt een sprankje hoop aan de horizon wanneer Precious door een sociaal werkster (een onherkenbare Mariah Carey) wordt gestimuleerd naar een taalcursus te gaan.

Daar krijgt in zichzelf gekeerde Precious steun van de lerares (Paula Patton). Gaat het dan toch nog goed komen met de veelgeplaagde Precious?

Tearjerker

Precious is een tearjerker van formaat; de ellende wordt dik opgestapeld. Het mag dan waar zijn gebeurd aldus de autobiografie van Sapphire, het wordt het publiek wel dik ingepeperd.

Maar gelukkig veel beter dan het script zijn de acteerprestaties, waarbij vooral Mo’Nique als de moeder een memorabele bitch neerzet.

www.weareallprecious.com
In 19 zalen