Doodenge horrorhype uit de VS. Stel vermoedt geesten in huis en zet een camera in de slaapkamer. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Hypes moeten altijd worden gewantrouwd, zeker als het gaat om Britse bands of Amerikaanse films. Maar Paranormal Activity, de laatste horrorhype uit de VS, maakt zijn reputatie meer dan waar.

De no budget-film, gemaakt voor 11.000 dollar, bracht inmiddels meer dan 100 miljoen dollar op in de VS. Belangrijker nog: de film is doodeng.

Doodsimpel

Paranormal Activity werd bedacht, geschreven en geregisseerd door de voormalige software specialist Oren Peli, die de film ook nog in zijn eigen huis opnam.

Het verhaal is doodsimpel: Katie wordt in haar slaap opgeschrikt door onverklaarbare geluiden, Haar nuchtere vriend Micah stelt voor ’s nachts een camera neer te zetten, zodat ze de dag erop kunnen zien wat er aan de hand is. Dat blijkt toch niet zo’n goed idee.

Knap gemaakt

Het enorme succes van Paranormal Activity is deels te danken aan de knap gemaakte trailer, waarin te zien is hoe een testpubliek zich helemaal kapot schrikt.

Dankzij deze campagne gaf Paranormal Activity in de VS rond Halloween Saw IV het nakijken: het horrorpubliek was duidelijk toe aan iets anders dan de zoveelste torture porn-film.

Spielberg

Toch kwam het succes van Paranormal Activity maker Peli niet aanwaaien. Zijn film, in 2007 in een week opgenomen, lag twee jaar op de plank bij Universal.

Zelfs toen Steven Spielberg de film had gezien en aanbevolen (hij had hem pas overdag durven afkijken!) had de studio lange tijd liever een gelikte remake dan het ruwe videomateriaal dat Peli had aangeleverd.

Blair Witch Project

Gelukkig werd uiteindelijk toch voor het oorspronkelijke materiaal gekozen, want dat Paranormal Activity werkt is juist te danken aan de zeer realistisch ogende homemovie beelden.

De vergelijking met The Blair Witch Project (1999) is onvermijdelijk: ook dat was een geslaagde horrorhype die bestond uit ‘found footage’ van een zogenaamd waar gebeurd voorval.

Doodgewone slaapkamer

Maar The Blair Witch Project was na het zien hooguit eng wanneer je midden in een bos een tentje opzette. In Paranormal Activity vinden de verschijnselen plaats in een normale slaapkamer, en dus zal menige toeschouwer na de film met het licht aan gaan slapen.

Niet dat de vreemde verschijnselen in de film zich daardoor lieten weerhouden. U bent gewaarschuwd!