Geslaagde verfilming van de bestseller van Kluun met een ijzersterke cast, aangevoerd door Carice van Houten en Barry Atsma.

Reinout Oerlemans had een hoop scepsis te overwinnen toen hij aankondigde dat hij met de verfilming van Kluuns bestseller Komt een Vrouw bij de Dokter zijn regiedebuut zou maken.

Arnie als speelfilmregisseur? Ook Carice van Houten had haar twijfels, bekende ze op de presentatie van de cast, in april van dit jaar. Maar juist op die presentatie werd een groot deel van de scepsis weggenomen.

Sterke cast

Oerlemans had zich namelijk verzekerd van een sterke cast, met Carice van Houten als de gedoemde Carmen, Barry Atsma als de overspelige Stijn en Anna Drijver als zijn minnares Roos.

Dat zag er veelbelovend uit en die belofte wordt waargemaakt in de speelfilm naar de bestseller. “De film doet het boek recht aan”, zei een ontroerde Kluun op de première.

Vreemdganger

Voor de enkeling die het boek niet kent: in het autobiografische Komt een Vrouw bij de Dokter vertelt Kluun hoe zijn vrouw aan kanker ten onder gaat en daarmee bijna ook hun huwelijk.

Kluun spaart zichzelf niet als zijn alter ego Stijn: hij is een notoire vreemdganger die bij de spannende Roos een kankervrije zone vindt. Atsma speelt in de rol van Stijn op een knappe manier met de sympathie van het publiek.

Los camerawerk

De film kent dezelfde opbouw als het boek en voert Atsma regelmatig op als verteller, zonder dat dit te uitleggerig wordt. Aangezien de stijl van het boek los en wild is, koos Oerlemans in zijn filmversie voor een losse cameravoering die de sfeer van het boek prima benadert. Want nog meer dan een deprimerend verslag van een ziekte is de film ook een ode aan de liefde, net als het boek.

Oerlemans heeft er voor gezorgd dat de cast tot in de kleinste rollen perfect verzorgd is. In kleine maar belangrijke bijrollen zien we onder meer Jeroen Willems, Pierre Bokma en Gijs Scholten van Asschat.

Zeer indrukwekkend is de laatste rol van Sacha Bulthuijs, als de dokter die Carmen het slechte nieuws moet vertellen. Wrang genoeg bezweek Bulthuijs vorige maand zelf aan kanker.

Kotspartijen en huilbuien

Maar de absolute ster van de film is toch weer Carice van Houten. Zij weet een rol die aan elkaar hangt van kotspartijen, huilbuien en hysterische ruzies een draaglijke lichtheid te geven zonder ooit het drama uit het oog te verliezen.

Van Houten gaat hier ongetwijfeld op zijn minst een Gouden Kalfnominatie aan overhouden. En Komt Een Vrouw verdient als film een net zo’n groot publiek als het boek.