Tussendoortje van Woody Allen, volgens het geijkte patroon: neurotische New Yorker krijgt iets moois met een jong naïef meisje.

Woody Allen, die volgende maand 74 wordt, levert nog steeds elk jaar een film af.

Daar zitten de laatste jaar af en toe opvallend sterke films tussen (Vicky Cristina Barcelona, Match Point) maar ook gemakzuchtige tussendoortjes (Cassandra’s Dream, Scoop). Zijn nieuwste film, Whatever Works, valt in de laatste categorie.

Terug in New York

Het meest opvallende aan Whatever Works is dat Allen weer eens in New York heeft gedraaid. Na drie films in Groot-Brittanië en één in Spanje keert hij terug naar de stad die hij al zo vaak portretteerde.

Dat is ook te merken aan het script, vol reeds door Allen platgetreden paden. Het script is dan ook niet nieuw: Allen had het al bijna 40 jaar in een la liggen.

Curb Your Enthusiasm

Dat het verhaal dus dateert uit de hippiejaren van vrije seks en alles mag, whatever works, is vooral in de tweede helft van de komedie te merken.

Het centrale personage is in elk geval het type dat Allen vroeger steevast zelf speelde: de neurotische New Yorker die overal over zeurt. Deze Boris wordt gespeeld door Larry David, vooral bekend als de zeurpiet uit de tv-serie Curb Your Enthusiasm.

Zwartkijker en naïef meisje

Als bedenker van de tv-serie Seinfeld kent David neurotisch New York op zijn duimpje en de rol van hypochondrische kankeraar zit hem dan ook als gegoten. Het leven van deze zwartkijker wordt op zijn kop gezet wanneer hij een naïef meisje genaamd Melodie (Evan Rachel Wood) van straat plukt, dat van Mississippi naar New York is getrokken.

Haar zonnige kijk op het leven staat loodrecht op zijn pessimistische inborst. Hij houdt haar optimisme voor naïviteit en besluit haar bij te scholen. Uiteraard leert hij ook iets van haar, en wel hoe het leven meer te waarderen. En het – in Woody Allen-films althans – onvermijdelijke gebeurt: ze wordt verliefd op haar leermeester.

Tussendoortje

Het gegeven van de oudere man die wordt bewonderd door een veel jongere vrouw gebruikte Allen veel beter in Manhattan, Annie Hall en Mighty Aphrodite. Sinds hij getrouwd is met zijn voormalige pleegdochter Soon-Yi Previn werkt het ook niet meer als Allen zelf die rol speelt.

Gelukkig zorgt David in deze rol nog voor de nodige komische momenten, maar desondanks is dit een tussendoortje van Allen.

www.sonyclassics.com/whateverworks
Deze film draait in 21 zalen.