Rampenfilm van de maker van The Day After Tomorrow. Dit keer gaat de hele wereld eraan, maar John Cusack probeert zijn gezin te redden.

De Duits/Amerikaanse regisseur Roland Emmerich liet in Independence Day (1996) het Witte Huis door aliens verpulveren en in The Day After Tomorrow (2004) New York overstromen.

Na zijn mislukte uitstapje naar de prehistorie (10.000 BC) keert de Duitse Destroyer nu terug naar zijn favoriete genre: de rampenfilm als popcornvermaak.

Cyclus

In The Day After Tomorrow was de mens nog de oorzaak van de rampspoed, omdat hij de aarde heeft laten opwarmen. Daardoor was de toon van die film somber en beschuldigend.

In 2012 treft de mens geen blaam, maar is hij slachtoffer van een cyclus van vernietiging die de aarde elke 640.000 jaar treft. De Mayaanse kalender voorspelde eeuwen geleden al dat de aarde op 21/12/2012 zou vergaan. En dus kan de toeschouwer dit keer schuldeloos genieten van het spektakel dat de ondergang van de aarde oplevert.

De camera heeft vooral oog voor de vernietiging van beroemde gebouwen als de Sint Pieter en het Witte Huis, dat er in Independence Day ook al aan moest geloven. En uiteraard die andere klassieker, de Eiffeltoren, al betreft het hier heel origineel de versie die in las Vegas staat.

Op de klippen

Hoe beroemder de gebouwen die worden vernietigd, hoe groter de identificatie bij het publiek. Voor de personages tussen het puin geldt juist het omgekeerde: hoe alledaagser ze zijn, hoe makkelijker we ons met hen kunnen vereenzelvigen.

De Gewone Man in 2012 is Jackson Curtis (John Cusack), een mislukte schrijver wiens huwelijk op de klippen is gelopen. Hij heeft de kinderen een paar dagen voor een kampeertripje maar stuit in Yellowstone Park op een verdroogd meer en andere vreemde verschijnselen.

Volgens de geflipte radiomaker Charlie Frost (leuke rol van Woody Harrelson) durft de regering het Amerikaanse volk niet te vertellen dat de aarde zal vergaan. Curtis gelooft de samenzwering niet, maar als de eerste verschijnselen van ondergang zich aandienen besluit hij toch zijn gezin in veiligheid te brengen.

Kermisritje

Dat is het begin van een amusante kermisrit in de bioscoop. 2012 neemt het begrip rollercoaster-ride zo letterlijk mogelijk en laat het publiek meegenieten wanneer onwaarschijnlijke held Curtis met zijn familie eerst per limousine en daarna met een vliegtuigje instortende wegen en gebouwen trotseert.

Terwijl talloze anonieme figuranten het loodje leggen juicht het publiek voor de zoveelste narrow escape van dit gebroken gezin.

Popcorn

Het levert een volkomen bezopen schouwspel op, dat door Emmerich echter met zoveel flair wordt opgediend dat je er plat voor gaat.

Geen cliché ontbreekt: Russen zijn luidruchtige rijkaards, en terwijl miljarden mensen het loodje leggen overleeft de hond! En het vette sentiment tussendoor, zijn mooie momenten om extra popcorn bij te tanken.

www.sonypictures.com/movies/2012
Deze film draait in 123 zalen.