Horrorfilm over een tiener die zich als vampier aansluit bij een circus vol freaks. Niet helemaal overtuigend maar stukken leuker dan Twilight.

Over twee weken gaat het tweede deel van Twilight uit, New Moon.

De succesvolle vampierfilms naar de gelijknamige bestsellerserie kan bogen op een grote schare, vooral jonge vrouwelijke fans.

Hoofdrolspeler Robert Pattinson hoeft zijn bleke neus maar te laten zien en hele schoolklassen Amerikaanse bakvissen vallen massaal in katzwijm.

Minder gelikt

De eerste Twilight haalde bijna 200 miljoen dollar binnen, een hele prestatie voor een slappe vampierfilm met meer gezwijmel dan actie. Ook New Moon zal wel weer een hit worden.

Dat is de makers gegund, maar het is wel jammer dat het veel minder gelikte en daardoor leukere Cirque du Freak: The Vampire Assistent eind oktober flopte.

Freaks

Ook Cirque du Freak combineert tieners en vampiers en baseert zich op een succesvolle boekenserie. Maar waar Twilight zweert bij depressieve tieners doet de ironische toon van Cirque du Freak meer denken aan het werk van Tim Burton.

Daarnaast is de film met zijn circus vol freaks natuurlijk schatplichtig aan de cultklassieker Freaks (1932).

Spinnen en vampiers

Cirque du Freak begint echter bij een brave tiener, Darren (Chris Massoglia), die zich door zijn minder brave vriendje Steve (Josh Hutcherson) laat meeslepen naar een freakshow.

Darren is gefascineerd door spinnen, Steve door vampiers, en die belangstelling komt hen duur te staan wanneer Darren een spin steelt en Steve wordt gebeten.

Tegengif en tegenprestatie

Er is een tegengif om Steve te redden, maar de eigenaar van de spin, de vampier Larten Crepsley (John C. Reilly) eist een tegenprestatie van Darren: hij moet zich laten bijten.

Daarna is er geen weg meer terug en ziet de tienervampier zich genoodzaakt afscheid te nemen van het aardse bestaan en zich aan te sluiten bij het Cirque du Freak.

Vrouw met de baard

Dergelijke dilemma’s zorgen in Twilight steevast voor huilerig gepruil, maar in Cirque du Freak staan vooral de vrolijke, praktische consequenties centraal. Hoofdvampier John C. Reilly mag dan geen posterboy zijn, hij raakt wel de juiste komische toon als 200 jaar oude vampier.

De rest van de cast is al even goed gekozen, van vampier Willem Dafoe tot Salma Hayek als de vrouw met de baard.

Vampanezen

Niet alles is even geslaagd: het onderscheid tussen vampiers en ‘vampanezen’ (die doden hun slachtoffers wel) is vergezocht en het gegeven over een langdurig bestand niet bijster origineel (zie onder meer Underworld, Night Watch).

Desondanks is Cirque du Freak een verfrissende aanwinst die de kijkers laat griezelen en glimlachen.

www.film1.nl/vampiresassistant/
In 30 zalen