Aardige spionagesatire waarin Matt Damon een sukkelige dikke tegenhanger van de afgetrainde Jason Bourne speelt.

Regisseur Steven Soderbergh mag graag zware, serieuze films (zoals de tweedelige biopic Che) afwisselen met lichter verteerbare kost.

Zo maakte de veelfilmer tussen zijn drie vrolijke Ocean’s-Films de zwart/wit oorlogsthriller The Good German en de lowbudgetfilm Bubble. Na Che I en II mogen we nu weer lachen met Matt Damon.

Stoethaspel

Damon liet zich al van zijn onhandige kant zien in de Ocean’s-trilogie, maar dat smakelijke geklungel is niets vergeleken bij de stoethaspel die hij neerzet in The Informant! (met uitroepteken, om de satire te benadrukken).

Deze Mark Whitacre is een kletsmajoor met overgewicht, bandplooibroeken, een dun snorretje en een toupetje.

Klokkenluider

Whitacre, die echt bestaat, werkt begin jaren negentig bij een voedselveredelingsbedrijf waar ineens miljoenen per maand verdwijnen. Whitacre onthult in vertrouwen hoe dat komt: een Japanner chanteert het bedrijf met een computervirus. Whitacre werpt zich niet alleen op als klokkenluider, maar ook als de amateurspion die de Japanner zal ontmaskeren.

Vindingrijk

Het bedrijf hapt toe, wat Whitacre in grote problemen brengt. Want hij heeft de Japanner én het virus verzonnen. Wanneer hij ook nog een FBI-agent op zijn dak krijgt (leuk rolletje van Scott Bakula) lijkt hij geen kant meer op te kunnen, maar dankzij zijn vindingrijkheid en de goedgelovigheid van anderen weet hij niet alleen buiten schot te blijven maar ook nog eens de halve wereld af te reizen, op kosten van de FBI.

Schelmenkomedie

The Informant! is een schelmenkomedie in de traditie van Catch Me If You Can. Damon heeft er duidelijk plezier in de tegenhanger neer te zetten van het gestroomlijnde Jason Bourne-personage dat hij in de Bourne-trilogie speelde. Het is ook erg geestig Whitacre te zien aanklooien met logge verborgen camera’s en bandrecorders.

Lynskey

Maar het resultaat blijft vederlicht, ook al is het verhaal waar gebeurd. Aardig is nog dat de vrouw van Damon wordt gespeeld door Melanie Lynskey, die vijftien jaar terug samen debuteerde met Kate Winslet in Heavenly Creatures speelde. Die film betekende de doorbraak voor Winslet, maar van Lynskey werd veel minder vernomen. Tot nu dus.
http://theinformantmovie.warnerbros.com/
Drie sterren