Originele en geestige sf-film waarin aliens in Zuid-Afrika aan een moderne vorm van apartheid worden blootgesteld.

Vier jaar terug maakte een jonge Zuid-Afrikaanse regisseur een kort sf-filmpje dat de aandacht trok van Peter Jackson.

De Lord of the Rings-regisseur zag zijn eigen Bad Taste-roots terug in het filmpje Alive in Joburg van Neill Blomkamp en besloot de maker een kans te geven.

Dat mislukte aanvankelijk toen de computergameverfilming Halo niet door ging, maar met District 9 maakt Blomkamp een verpletterende indruk.

Wikus van de Merwe

De sf-film is een grabbelton aan invloeden, van Alien tot Robocop, en van The Fly tot The Office. Maar het levert een vermakelijke mix op, niet in de laatste plaats door de charismatische hoofdrol van de hiervoor volkomen onbekende Sharlto Copley.

Hij maakt van het centrale personage Wikus van de Merwe een aanstekelijke kruising van Kees Van Kooten als Hekking en Steve Carrell uit The Office.

Prawns

District 9 is namelijk opgezet als mockumentary, nep-documentaire dus. We volgen de overenthousiaste Van de Merwe bij zijn project zo’n 2 miljoen buitenaardse wezens die in 1982 boven Zuid-Afrika zijn neergestreken over te brengen in een reservaat.

De menselijke bewoners van Johannesburg hebben namelijk genoeg van de insectachtige aliens, die ze geringschattend ‘prawns’ (garnalen) noemen. ‘Zet ze apart’ is de publieke opinie, die herinnert aan recente geschiedenis van het land.

Apartheid voor aliens

Niet gehinderd door de pijnlijke herinnering aan de apartheid zet Van de Merwe zich aan zijn taak vluchtelingenkamp District 9 leeg te halen. Daarbij gaat hij weinig zachtzinnig te werk: als een ‘prawn’ een uitzettingscontract wegslaat geldt dat al als handtekening ter goedkeuring.

Uiteraard laten de ‘prawns’ zich niet zo makkelijk wegjagen en gaat het project gruwelijk mis, voor het oog van de camera.

The Fly

Van de Merwe, die eerst nog vrolijk de toeschouwer toespreekt terwijl hij alien eitjes aan het roosteren is, krijgt het zwaar te verduren wanneer hij wordt besmet met alien dna en langzaam zelf in een prawn transformeert (The Fly!). Dat hij daardoor zelf voortvluchtig wordt dwingt hem zijn eigen draconische uitzettingsmethodes onder ogen te zien.

Nederlandse vervloekingen

District 9 is – ook door de Nederlands klinkende Zuid-Afrikaanse vervloekingen tussendoor – zeer vermakelijk, lekker smerig en zet de kijker tussendoor ook nog eens aan het nadenken over zijn houding ten opzichte van andere culturen.

Daarbij is de film vakkundig gemaakt - en dat voor een budget waar ze bij Transformers net een robot voor kunnen kopen.
 

In 47 zalen