Weemoedige en grappige documentaire over de vaste klanten van de Amsterdamse gitaarwinkel De Plug gaat over meer dan gitaren alleen.

In 1995 maakte Wayne Wang de vermakelijke film Smoke, over de geneugten van het roken en de vaste klanten van de tabakswinkel van Harvey Keitel.

De herinnering aan die film dringt zich op bij het kijken naar de al even prettig voortkabbelende documentaire Mama Don't Like no Guitarpickers 'round here van Jacqueline van Vugt.

De tabakswinkel is in de documentaire verruild voor gitaarwinkel De Plug, strategisch gelegen op een hoek in de populaire Amsterdamse wijk De Pijp.

De Harvey Keitel van De Plug heet Peter Boelen, een immer goed geluimde rasoptimist die zelfs midden in de winter in vrolijk gekleurde Hawaïhemden gekleed gaat.

Oasis

Zijn winkel trekt beroemdheden ('die jongen van Oasis was hier vanmiddag nog') maar is meer nog een ontmoetingsplaats voor muzikanten die gitaarakkoorden beter in de vingers hebben dan hun persoonlijk leven. Zoals Bryan Hickey, die duidelijk flinke problemen met alcohol heeft gehad maar niettemin de sterren van de hemel speelt.

Stamgasten

In de portretten van de vaste klanten - eigenlijk meer stamgasten - en eigenaar van De Plug komt een tweede thema aan de oppervlakte: dat van Dwaze Vaders die hun kinderen niet of nauwelijks meer mogen zien.

Gitarist Arthur Ebeling is zo'n afgewezen vader, en ook Peter Boelen heeft een uitermate problematische relatie met zijn ex.

Kort geding

Die ex dwong zelfs in een kort geding vlak voor de première af dat de beelden waarin Peter met hun dochter te zien was gecensureerd zouden worden. De moeder won, zodat de film nu met 'geblurde' beelden wordt vertoond.

Maar het onderstreept eens te meer dat de film over meer dan muziek en gitaren gaat: ook over andere Mama's die niets moeten hebben van Guitarpickers.

Zomerhit

Gelukkig valt er ook genoeg te lachen, zoals wanneer de onvermoeibare Peter weer eens telefonisch informeert of 'die mongolen bij Sony' eindelijk wat met zijn zomerhit willen doen. Die hit is er helaas nooit gekomen - ten onrechte, te oordelen aan de heerlijk zomerse clip waarmee de geslaagde documentaire eindigt.