Tragikomedie uit Uruguay over een kolossale nachtwaker die verliefd wordt op een schoonmaakster.

Films uit Uruguay bereiken maar sporadisch de Nederlandse arthouses, terwijl er toch een hoop jonge filmmakers vandaan komen.

Pablo Stoll en Juan Pablo Rebella waren nog geen dertig toen ze in 2001 debuteerden met 25 Watts. Drie jaar later maakten ze het al even geslaagde Whisky.

Helaas kwam er een gruwelijk einde aan hun samenwerking toen Rebella zich in 2006 door het hoofd schoot.

In het droogkomische Whisky zat een klein rolletje voor Adrián Biniez, de regisseur van Gigante. Het was een vriendendienst, want Biniez is geen acteur, maar Rebella was eerder te zien in Biniez' korte film 8 Horas, waarvan Stoll weer de producent was. Ja, de filmwereld in Uruguay is zoals die van Nederland: iedereen kent elkaar.

Tragikomedie

Gigante is een tragikomedie die qua toon naadloos aansluit bij de eerder genoemde films. Blijkbaar hebben ze in Uruguay zo'n droog gevoel voor humor, maar waarschijnlijker is dat dergelijke komedies de enige films zijn die levensvatbaar zijn in de Europese arthouses.

Hoe dan ook, Gigante draait om een stevig uit de kluiten gewassen nachtwaker (Horacio Camandule).

Heavy metal

Deze Jara ziet er vervaarlijk uit met zijn in heavy metal shirts gestoken kolossale lijf, maar is in feite een verlegen, vriendelijke reus.

Hij kwijt zich braaf van zijn taak - nachtelijk toezicht op de supermarkt - en knijpt achter de monitors graag een oogje dicht als een schoonmaakster een pak rijst achterover drukt.

Schoonmaakster

Zijn saaie leventje - puzzeltje, in slaap dommelen voor de tv- krijgt een nieuwe impuls wanneer hij de schoonmaakster Julia (Leonor Svarcas) in het vizier krijgt.

Jara houdt haar op afstand goed in de gaten, en volgt haar zelfs na haar werk, als een stalker, omdat hij haar niet durft niet aan te spreken. Maar anoniem een cactus geven is wellicht niet de beste manier om het hart van een vrouw te winnen.

Prijzen

Gigante weet een simpel maar universeel gegeven uit te bouwen tot een fraai tragikomisch verhaal. De film won dan ook drie prijzen (waaronder beste debuutfilm) op het filmfestival van Berlijn.

Zeer aanbevolen voor wie nu eens een ander soort rom-kom wil zien dan het voorspelbare Hollywood-werk.

In 5 zalen