Tiende Pixarfilm onderstreept andermaal de absolute klasse van de animatiestudio. Oude man maakt ballonvaart met huis én padvinder.

Tien animatiefilms kwamen er sinds Toy Story (1995) uit de studio's van computeranimatiepionier Pixar, en alle tien werden ze een kassucces.

Een ongeëvenaarde prestatie die een beloning is voor een studio die consequent vasthoudt aan kwaliteit en originaliteit. Ook hun prachtige tiende film, Up, is daar weer een schoolvoorbeeld van.

Up opent met een proloog die in al zijn perfectie een Oscar voor Beste Korte Animatiefilm zou verdienen.

Avonturier

We maken kennis met een nog jonge Carl, een avonturier in de dop, die in de doortastende Ellie zijn gelijke vindt.

Ze trouwen en maken veel avontuurlijke reisplannen, die echter door ziekte van Ellie niet kunnen worden uitgevoerd. Aan het eind van de vijf minuten blijft de inmiddels bejaarde Carl alleen achter en zit de toeschouwer gegarandeerd met betraande ogen.

Grumpy old Carl

Dat mag deprimerend of sentimenteel klinken, maar dat is het beslist niet. Wel hebben we in sneltreinvaart een beeld gekregen van de achtergrond van grumpy old man Carl, die als Clint Eastwood in Gran Torino op zijn warande zit.

Ooit was hij een ballonnenverkoper, nu wacht hij op zijn einde. Maar veel rust is hem niet gegund.

Amusante adhd-er

Eerst wordt hij lastig gevallen door de padvinder Russell, een amusante adhd-er die van geen wijken weet. Hij moet namelijk nog één speldje hebben, voor het helpen van een bejaarde.

Carl scheept hem af, maar dan wordt zijn oude dag verstoord door een nog grotere dreiging: zijn huis wordt afgebroken en hij moet naar een tehuis. Houdt het dan nooit op?!

Ballonvaart

In een laatste opwelling van avontuurlijkheid vertrekt Carl met huis en al, dankzij zijn immense ballonnenvoorraad. Op weg naar Zuid-Amerika om eindelijk de reis te maken die hij met zijn Ellie wilde doen.

Maar Carl blijkt een verstekeling in zijn zwevende huis te herbergen: de letterlijk vasthoudende Russell. Samen landen ze in de jungle, en dat is nog maar het begin van een avontuur dat onder meer pratende honden behelst.

Pareltje

Up, dat eerder dit jaar het filmfestival van Cannes mocht openen, is in de VS deze zomer al een kassucces gebleken.

En terecht, want ook deze tiende Pixar-parel combineert visuele pracht (uiteraard ook in 3D) met een menselijk verhaal dat universeel herkenbaar is. En net als alle Pixarfilms is deze familiefilm zeer aanbevolen voor alle leeftijden.

Vanaf 7 oktober in de bioscoop