De combinatie van actrice Anneke Blok en scenarioschrijfster Marieke van der Pol is een garantie voor succes, zo bevestigt Alles Stroomt. Van der Pol schreef eerder De Tweeling en Bride Flight. De eerste leverde haar een Oscarnominatie op.

Alles Stroomt van regisseur Danyael Sugawara zal voor veel jongeren die zich uitzetrijp voelen een herkenbaar verhaal zijn, alsmede voor de ouders die hun zoon of dochter vrij moeten laten.

Zoon Damiaan (Wieger Windhorst) is een groot gedeelte van zijn jeugd alleen door zijn moeder Aleid (Anneke Blok) opgevoed. De vader in het gezin is jong gestorven, waardoor de twee op elkaar waren aangewezen.

De band tussen de twee was hierdoor hecht, maar de puberale opstandigheid van Damiaan zorgt voor een verwijdering tussen de twee.

Vrijwel tegelijkertijd ontwikkelen zowel moeder als zoon gevoelens voor anderen. En ondanks het bewustzijn dat ze elkaar voor deze romances de ruimte moeten geven, gunnen ze het elkaar niet.

Bekijk de trailer

Kraakpand

Aleid kan het niet verkroppen dat Damiaan hals over kop verhuist naar het onogenlijke kraakpand van het meisje waar hij verliefd op is.

Omgekeerd heeft Damiaan het gevoel zijn moeder kwijt te raken aan haar nieuwe vriend, een binnenvaartschipper.

Het gevolg is een verhaal van afstoten en aantrekken, hoop en teleurstelling. Met name Aleid lijkt de knullige, en weinig tactvolle schipper Roel vooral als acceptabel alternatief voor de liefde van haar zoon te zien.

Maar ze draagt de lijdensweg geduldig. Een rol die prachtig ingetogen wordt neergezet door een aandoenlijke Anneke Blok die tijdens het verwerkingsproces emoties weet op te wekken.

Overtuigingskracht

Alles Stroomt levert in de tweede helft her en der wat aan overtuigingskracht in. Het leventje van Damiaan krijgt dan voorspelbare trekjes.

Maar met name het spel van Blok en de voelbare spanningen tussen Aleid en haar zoon maken van Alles Stroomt een mooi psychologisch spel, waarbij lang onduidelijk blijft of de familieliefde sterk genoeg is.