Kevin Spacey speelt een psychiater die zelf in de put zit. Aardige zedenschets met helaas iets te veel toeval en een moralistisch slot.

Tien jaar geleden won Kevin Spacey een Oscar voor zijn hoofdrol in American Beauty, als de uitgebluste huisvader wiens dagelijkse hoogtepunt masturberen tijdens de ochtenddouche was.

Dat beeld dringt zich op bij het zien van Spacey in Shrink, wederom onder de douche, maar nu met een brandende joint tussen zijn lippen.

Happiness Now

Die joint is het dagelijks hoogtepunt van Henry Carter, een depressieve psychiater die zijn gevoelens met drugs probeert te verdoven.

Hij mag dan bestsellers over geluk (‘Happiness Now’) hebben geschreven, sinds de dood van zijn vrouw is geluk in zijn eigen bestaan ver te zoeken. Afwezig hoort Carter de luxeproblemen van zijn rijke cliënten aan.

Seksverslaving

Aangezien zijn praktijk in Hollywood staat, krijgt hij veel zeurpieten met luxeproblemen over de vloer, zoals een overwerkte talent agent met smetvrees (irritant clichérolletje van Dallas Roberts), een scriptschrijver met writer’s block (Mark Webber) en een acteur met een drank- en seksverslaving (leuk rolletje van Robin Williams).

Een interventie van familie en vrienden helpt niet om Carter van zijn problemen af te helpen, want de zielenknijper reageert cynisch op dit koekje van eigen deeg. Pas wanneer zijn vader zorgt dat hij een zwart meisje (Keke Palmer) met échte problemen onder zijn hoede krijgt lijkt Carter wakker te schrikken uit zijn staat van zelfbeklag.

Toeval

Shrink is een mozaïekfilm, waarin de losse lijntjes rond de personages elkaar regelmatig kruisen. De door Spacey gespeelde psychiater vormt daarbij een logische verbindende schakel, maar toch leunt het script te zwaar op toeval.

Wanneer er een script zoekraakt wordt dat op straat nét gevonden door het personage waar het script over gaat. Dat is wel héél toevallig in de miljoenenstad Los Angeles.

Sarcasme

Ook de wisselende acteerprestaties en het moralistische slot ondergraven het drama nogal. Maar Kevin Spacey haalt met zijn heerlijke sarcasme elke scène waarin hij meespeelt omhoog – en gelukkig zit hij in bijna alle scènes. Shrink is. Kortom, een film voor Spacey-fans.

In 6 zalen.