Tragikomedie waarin Adam Sandler een komiek met kanker speelt. Heeft sterke momenten, maar is met dik twee uur veel te lang.

Voordat Judd Apatow een succesvolle regisseur en producent was van films als The 40 Year Old Virgin en Knocked Up, was hij een weinig succesvolle stand up comedian.

In die tijd deelde hij een appartement met collega-komiek Adam Sandler die ook op zijn doorbraak zat te wachten. De melige homevideo waarmee Funny People opent stamt uit die tijd en toont Sandler die mensen telefonisch voor de gek houdt.

Zieke komiek

De film slaat daarna meteen een doodserieuze weg in, want de door Sandler gespeelde komiek George Simmons krijgt van de dokter te horen dat hij een vorm van leukemie heeft. Na dit doodsvonnis moet hij op weg naar huis weer met zijn fans op de foto.

Vrienden heeft hij niet, dus kijkt hij in zijn riante villa op zes schermen tegelijk naar oude films van zichzelf: archiefbeeld van Sandler én niet-bestaande kassuccessen van Simmons.

Lance Armstrong

Ondertussen is de would-be komiek Ira Wright (Seth Rogen) bezig aan zijn moeizame weg naar het podium. Voorlopig werkt hij bij een slager, waar zelfs zijn collega’s hem niet grappig vinden. Ook zijn vrienden (Jonah Hill, Jason Schwartzman) steunen hem niet erg.

Dikke Leo (Hill) verzekert hem dat hij niet af had moeten vallen: ‘slanke mensen zijn niet grappig. Niemand wil Lance Armstrong moppen horen vertellen.’

Bromance movie

Dat Ira bij zijn vrienden op een slaapbank logeert en weinig succesvol is op het podium zijn autobiografische Apatow-elementen. Maar Ira krijgt zijn kans op een doorbraak wanneer Simmons hem ziet optreden en naderhand vraagt grappen voor hem te schrijven.

Simmons is echter vooral op zoek naar een vertrouweling over wie hij met zijn ziekte kan praten. Dat wordt Ira, in de beste traditie van de bromance movie, het genre dat door Apatow populair is geworden.

Ex met kinderen

Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat de zieke komiek de eerste de beste fan in vertrouwen neemt, maar Apatow heeft een milde kijk op mannelijke vriendschappen. Ira adviseert Simmons zijn geheim met meer mensen te delen, en zeker met zijn ex Laura (Leslie Mann).

Dan blijkt dat de liefde tussen Simmons en Laura niet helemaal over is, maar ja: Laura is inmiddels getrouwd en moeder van twee dochters.

Home-movie

Mann is de vrouw van Apatow en hun twee dochters spelen de rol van Laura’s dochters. Dat heeft als gevolg dat je op een bepaald moment een minuut lang naar een home-movie zit te kijken van een schooloptreden van Apatow junior.

Op dat moment overschrijdt Funny People de grens tussen persoonlijke film en zelfgenoegzame film, zij het tijdelijk.

Deleted scenes

De komedie heeft nog een groter probleem: hij is veel te lang. Funny People duurt bijna even lang als Inglourious Basterds, terwijl het verhaal stukken simpeler is. Met twee uur en een kwartier voelt het alsof Apatow alle deleted scenes is vergeten te verwijderen.

Funny People heeft zijn momenten, vooral dankzij Rogen en Hill, maar die raken ondergesneeuwd doordat Apatow de schaar niet durft te hanteren.

In 30 zalen.