Ziekenhuisdrama over een doodziek kind en haar donorzusje. Met Cameron Diaz, Jason Patric en Abigail Breslin.

In de VS wordt het de disease-of-the-week-movie genoemd, in Nederland had RTL jarenlang de Ware Woensdagavondfilm.

Onder die noemers vallen goedkoop gemaakte tv-films met vaste ingrediënten: onrecht in de vorm van foute advocaten en/of slechte artsen vormen de basis van een rechtbank- dan wel ziekenhuisdrama rond zieke kinderen, of verkrachters die door een gerechtelijke dwaling vrijuit gaan.

Cameron Diaz

Ook My Sister’s Keeper bevat grotendeels dezelfde ingrediënten, op die verkrachter na dan. Maar de aanwezigheid van Cameron Diaz en Abigail Breslin (Oscarnominatie voor Little Miss Sunshine) geven al aan dat dit geen doorsnee Ware Woensdagavondfilm is, doch een dure Hollywoodproductie. De acteerprestaties zijn dan ook stukken beter.

Designer baby

Breslin speelt de elfjarige Anna, die als ‘designer baby’ op de wereld gezet is om haar zus te helpen. Deze Kate (Sofia Vassilieva) heeft namelijk leukemie en haar lijden wordt verzacht doordat Anna als perfecte donor fungeert.

Maar wanneer Anna een nier moet afstaan om haar zieke zus te redden weigert ze: ook haar kwaliteit van leven is in het geding.

Rechtszaak

Anna schakelt zelfs een advocaat (Alec Baldwin) in om te bewerkstelligen dat ze onafhankelijk kan worden van haar ouders.

Haar moeder (Cameron Diaz) vindt Anna maar egoïstisch en wil het op een rechtszaak aan laten komen. Als advocate denkt ze namelijk dat Anna geen poot heeft om op te staan. Anna’s vader (Jason Patric), een zwijgzame brandweerman, denkt er een stuk genuanceerder over.

Ellende op ellende

Anna en Kate hebben ook nog een broer, maar die wordt zo aan zijn lot overgelaten dat zijn ouders pas laat merken dat hij dyslectisch is. Daarmee wordt een heikel punt van My Sister’s Keeper aangestipt: de film stapelt ellende op ellende, alsof kinderkanker niet erg genoeg is.

De advocaat heeft een aandoening, drechter is haar dochter verloren, Kate’s vriendje heeft ook kanker – het heeft weliswaar allemaal een doel in het verhaal, maar het is te veel van het slechte.

Halve heilige

De film ontkomt ook niet aan een ander cliché, namelijk dat de patiënt de meest redelijke van het stel is, een halve heilige bijna.

Heel jammer, want de film probeert heel genuanceerd voor ieders standpunt begrip te kweken, maar verzandt ondanks goed acteerwerk uiteindelijk toch in clichés en sentimentaliteit.
In 37 zalen