Feelgoodmovie waarin asielzoekers uit Sri Lanka als handbalteam naar Duitsland willen reizen.

Toen een bobsleeteam uit Jamaica de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary wist te halen was het resultaat zo vermakelijk dat er genoeg materiaal voor een aardige komedie in zat: Cool Runnings (1993).

Die film dringt zich onvermijdelijk op bij het zien van Machan, over gelukszoekers uit Sri Lanka die als handbalteam Duitsland proberen binnen te komen.

Bavaria

Ook Machan is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Manoj en Stanley proberen al jaren de uitzichtloze armoede van Sri Lanka te ontvluchten en zien Duitsland als hun beloofde land.

Maar hun visumaanvragen worden keer op keer afgewezen. Wanneer ze na de zoveelste afwijzing zitten te treuren vinden ze een folder over een handbaltoernooi – in ‘Bavaria’. En dat blijkt in Duitsland te liggen.

Handbal

De wanhopige maar vindingrijke gelukszoekers zien weer een lichtpuntje: ze willen zich inschrijven als het nationale handbalteam van Sri Lanka.

Er is alleen een klein probleempje: niemand van hem kan handballen. Eigenlijk kan helemaal niemand handballen op Sri Lanka, waar cricket de nationale sport is.

Probleem op probleem

Maar een beetje googelen leert hen wat handbal is, en bovendien hoeven ze helemaal niet te kunnen spelen: ze hoeven alleen maar Duitsland binnen te komen en zodra ze daar zijn zo snel mogelijk het toernooi verlaten.

Er dienen zich al snel weer andere problemen aan, want hoe komen ze aan shirts? En aan uitreisvisa? En waar halen ze het geld voor vliegtickets vandaan?

Handbalplan

Om deze problemen op te lossen moeten steeds meer vrienden en kennissen in het handbalplan worden betrokken.

Al snel bestaat het niet-bestaande nationale handbalteam van Sri Lanka uit 24 sporters die niet kunnen sporten, terwijl een team maar uit 16 personen mag bestaan. Zelfs twee politieagenten willen graag mee naar Duitsland.

Feelgoodmoment

Uiteraard weet het team Duitsland te bereiken; Machan is immers gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Het toernooi levert nog een mooi feelgoodmoment op, wanneer het team van kneuzen zowaar hun enige doelpunt scoort.

Maar verder is Machan een nogal behaagzieke feelgoodmovie, die als komedie vol karikaturen meer een klucht is.

In 3 zalen