Thrillerdrama, gesitueerd in Belfast, 1988. Katholieke jongen twijfelt over zijn loyaliteit aan de IRA. Met Jim Sturgess en Ben Kingsley.

De gewapende strijd tussen de IRA en de Britse troepen in Noord-Ierland duurde zo’n dertig jaar.

Behalve honderden slachtoffers heeft het conflict ook veel boeiende films opgeleverd, van In the Name of the Father (1993) tot Hunger (2008).

En hoewel de wapens alweer jaren zijn neergelegd vinden filmmakers nog regelmatig inspiratie in de Noord-Ierse kwestie.

Géén Dead Man Walking 2

Fifty Dead Men Walking is dan ook géén vervolg op Dead Man Walking uit 1995, met Sean Penn en Susan Sarandon, maar een originele kijk op het Noord-Ierse conflict.

Het waar gebeurde verhaal brengt dat politiek/religieuze conflict terug tot een persoonlijk conflict van een katholieke jongen, die sterk twijfelt aan zijn loyaliteit met de IRA.

Sjacheraar en lefgozer

Martin McGartland (Jim Sturgess) was in 1988 een sjacheraar die met gestolen lingerie in Belfast langs de deuren ging.

Zijn improvisatietalent als lefgozer trok de aandacht van de IRA, en later van de Britse geheime dienst.

eide partijen zagen wel wat in de bluffer, die zich eerder door geld dan door politiek leek te laten motiveren.

Twijfel aan de IRA

Als katholieke Noord-Ier ligt Martins sympathie in de eerste plaats natuurlijk bij de IRA, en niet bij de Britse bezetters.

Maar wanneer hij ziet hoe de IRA een jongetje van tien wegens diefstal door de knieën schiet begint hij te twijfelen of de IRA wel de juiste methodes gebruikt.

Zeker wanneer hij ook nog wordt ingezet als koerier voor een bom, die Britse pubbezoekers treft.

Keihard

Martin is dan al geronseld door de vaderlijke Fergus (Ben Kingsley), die namens de Britse Geheime Dienst geld en een auto aanbiedt in ruil voor inlichtingen over de IRA.

Dat Martin een vertrouweling is van de IRA maakt zijn informatie erg nuttig. Maar naarmate er meer aanslagen verijdeld worden begint Martin verdacht te worden bij de IRA, waar verraders keihard worden aangepakt.

Het leven van Martin, die intussen ook nog vader is geworden, wordt er niet overzichtelijker op.

Spannend

Fifty Dead Men Walking is een spannend thrillerdrama dat ook oog heeft voor de politieke situatie van destijds.

De niets en niemand ontziende IRA komt er daarbij niet best vanaf, en ook Martin komt eerder opportunistisch dan heldhaftig over.

De echte McGartland is nog steeds op de vlucht voor de IRA. Hij zat niet op een verfilming van zijn autobiografie te wachten en weigerde aan de film mee te werken.

In 10 zalen