Feelgoodfilm over een stel met een baby op komst dat door de VS reist om een goede woonplaats te vinden.

In zijn vorige film, Revolutionary Road, portretteerde Sam Mendes een huwelijk dat door en door verrot was.

Het was een sterke maar deprimerende film, en daarom besloot Mendes nog voor Revolutionary Road af was daarna een luchtiger en optimistischer film te gaan maken. Ook over een stel, maar een stel dat nog wel gelooft in de toekomst.

 

Gesjeesd en sjofel

Away We Go werd geschreven door weer een ander stel: het schrijversechtpaar Dave Eggers en Vendela Vida. Hun hoofdpersonen, Burt (John Krasinski) en Verona (Maya Rudolph), zijn in de dertig maar eerder gesjeesd dan gesetteld.

Zij is kunstenares, hij verkoopt verzekeringen, en hun onderkomen is behoorlijk sjofel. De enige reden dat ze er nog wonen is omdat het dicht bij zijn ouders is.

 

Antwerpen

Die reden vervalt wanneer zijn ouders (Jeff Daniels en Catherine O’Hara) aankondigen dat ze naar België gaan verhuizen, naar Antwerpen nog wel. Dat is een domper voor Burt en Verona, want ze verwachten hun eerste kind.

En aangezien Verona’s ouders zijn overleden hadden ze gehoopt dat Burts ouders voor opa en oma zouden gaan spelen.

 

Dwars door de VS

Maar de immer optimistische Burt ziet vooral nieuwe mogelijkheden: ze kunnen nu overal gaan wonen. Om uit te vinden waar ze hun gezinnetje het beste kunnen stichten reizen ze dwars door de VS, van Phoenix naar Arizona, en zelfs met een uitstapje naar het Canadese Montréal.

Dat het verre van bemiddelde stel daar de middelen voor heeft is wat vreemd, maar ze logeren dan ook meestal bij kennissen en familieleden.

 

Hysterisch of hippie

Die blijken op zijn minst hysterisch, zoals de hilarisch eerlijke Lily (Alison Janney, uit Juno) of ronduit geschift, zoals de geflipte hippe LN (Maggie Gyllenhaal).

Het maakt de keuze er voor Burt en Verona niet makkelijker op: moeten dit hun beste vrienden worden in hun mogelijke nieuwe woonplaats? Uiteindelijk blijkt de oplossing dicht bij huis te liggen.

 

Sympathiek

Away We Go is een feelgoodmovie die nooit sentimenteel wordt maar wel regelmatig erg geestig uit de hoek komt, dankzij de goed bezette bijrollen.

Het verhaaltje is flinterdun, maar de voortdurende verandering van locatie houdt het toch boeiend. Bovendien zijn de hoofdrolspelers zo sympathiek dat je graag met hun alledaagse sores meeleeft.

In 16 zalen