Actiefilm gebaseerd op de gelijknamige speelgoedpoppetjes. Geheime organisatie strijdt tegen het kwaad. Iets beter dan Transformers.

De serieuze Amerikaanse filmpers kreeg G.I. Joe: Rise of the Cobra niet te zien voor de film werd uitgebracht.

De filmdistributeur had geen trek in slechte recensies, zoals eerder bij Transformers 2.

Die film vond zijn publiek toch wel, dus de filmstudio maakt net als de film zelf een hoop kabaal om niets. Zelf had ik Trafo 2 liever overgeslagen, maar in Nederland zijn we nuchterder. Dus werd ook G.I. Joe gewoon vertoond.

Trafo 2

Eerst het goede nieuws: G.I. Joe: Rise of the Cobra is beter dan die andere lawaaierige speelgoedfilm. Daar was weinig voor nodig en het slechte nieuws is dan ook dat G.I. Joe nog steeds geen goede film is.

De actie wordt weliswaar beter opgebouwd dan bij Trafo 2, maar zelfs voor een zomerse actiefilm zitten er teveel belachelijke elementen in.

The Baroness

Eerst maar eens de feiten. In de nabije toekomst is de wereld zich verder aan het bewapenen. Een dubieuze wapenhandelaar met een vet Schots accent (Christopher Eccleston) heeft zelfs een middel tegen kanker omgebouwd tot een machtig biologisch wapen.

Dat dreigt in handen te vallen van een groep terroristen, die worden aangevoerd door The Baroness, gespeeld door Sienna Miller.

Leren stoeipakje

In de casting van Miller zit de grote zwakte van de film, want Miller is volkomen onwaarschijnlijk als bad girl. Ze doet haar best, met een leren stoeipakje aan en hoge hakken, maar die maken het nog lastiger high kicks uit te delen.

Ze krijgt dan ook flinke tegenwerking van de G.I. Joe, een geheime organisatie van goed getrainde mannen en vrouwen.

Parijs weer in puin

Twee militairen die het gestolen wapen bewaakten, Channing Tatum en grappenmaker Marlon Wayans, willen graag worden ingelijfd bij de G.I. Joe’s, om hun werk af te maken.

Hun zware training brengt hen onder meer naar Parijs, dat weer in puin wordt gelegd, net als in Transformers 2. Terwijl de poppenparodie Team America spierballenscènes met instortende Eiffeltorens al voorgoed belachelijk had gemaakt.

G.I. Joe geen M:I

U begrijpt het al: net als Transformers 2 is G.I. Joe gemaakt om het popcornpubliek twee uur bezig te houden met achtervolgingen en explosies. Daar is niets mis mee, zolang het goed gemaakt amusement oplevert, zoals de Mission: Impossible-films.

Helaas is G.I. Joe geen M:I, maar goddank ook geen Trafo-trash. Overigens trok de film in de VS iets minder publiek dan Transformers 2. Dus zullen er bij G.I. Joe 2 vast weer screenings voor critici worden gegeven.

In 81 zalen