Prettig plattelandsdrama over een bedeesde leraar die voor zichzelf leert opkomen nadat hij van de stad naar het platteland is verhuisd.

Vorig jaar september was de Tsjechische acteur Pavel Liska één van de grote ontdekkingen op het filmfestival van Venetië.

De acteur speelde in twee festivalfilms hoofdrollen die sterk van elkaar verschilden.

In het plattelandsdrama A Country Teacher speelde hij een verlegen leraar, en in het Finse historische drama The Visitor speelde Liska een mysterieuze vreemdeling te paard.

Zomers

Het heeft even geduurd voor Nederland kennis mocht maken met Liska, maar nu is het dan zover. The Visitor wordt in september in Nederland uitgebracht onder de nieuwe titel The Stranger, om verwarring met de gelijknamige Amerikaanse arthousefilm te voorkomen.

En deze week gaat The Country Teacher in première, een prettig voortkabbelend zomers plattelandsdrama.

Van stad naar platteland

Liska speelt een leraar natuurkunde die op de school in de stad waar hij werkt geen orde weet te houden. Omdat de stadse kinderen over hem heen lopen besluit hij een baan aan te nemen op het platteland.

Hij wordt ondergebracht in een huis waar ook een oude vrouw slaapt. Het is dus even flink omschakelen voor de timide leraar.

Puberzoon

Gelukkig leert hij een alleenstaande boerin kennen die problemen heeft met haar puberende zoon. De boerin is erg gastvrij, en wil meer van de nieuwkomer, maar de leraar houdt haar avances af.

Hij heeft meer interesse voor haar lastige zoon, maar of dit is om professionele of persoonlijke redenen blijft onduidelijk. Tot een vroegere vriend van de leraar tijdens een dorpskermis op luidruchtige wijze van zich laat horen.

Ingehouden maar intrigerend

A Country Teacher had larmoyant uit kunnen vallen wanneer het klein persoonlijk leed vet was aangezet. Bijvoorbeeld door het drama te onderstrepen met zware wolkbreuken in plaats van het zomerse weer dat nu de film overheerst.

Dat doet de film gelukkig niet, zodat het drama op prettig menselijke schaal blijft. En de ingehouden acterende Liska is intrigerend als de leraar die leert voor zichzelf op te komen.

www.countryteacher-lefilm.com/
In 3 zalen