Thriller naar het eerste deel van de bestseller—trilogie van Stieg Larsson. Journalist en hacker proberen vermissing op te lossen.

De Millenniumtrilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson is immens populair.

De drie boeken gaan met miljoenen over de toonbank en behoren deze zomer tot verplichte vakantielectuur voor thrillerfans.

Helaas overleed Larsson vijf jaar terug op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. Aangezien zijn eerste boek toen nog moest worden gepubliceerd heeft hij zijn succes niet mee mogen maken.

Wijdlopige schrijfstijl

Het is altijd een risico om een lijvige bestseller te verfilmen, want als regisseur ben je genoodzaakt veel weg te laten en dus wellicht ook zaken waaraan het boek zijn populariteit dankt.

Maar aangezien Larsson een nogal wijdlopige schrijfstijl had bleek het niet zo’n probleem om het 550 pagina’s tellende eerste deel, Mannen die Vrouwen Haten, in twee uur en een kwartier film om te zetten.

Er ingeluisd

Regisseur Niels Arden Oplev komt ook ter zake: na een kwartier zitten we al midden in de intrige, waar het boek een veel langere aanloop nodig heeft.

Onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Michael Niqvist) van het tijdschrift Millennium wordt veroordeeld tot celstraf wegens laster. De bewijzen op grond waarvan hij een industrieel aanklaagde bleken vals. Hij is er ondanks zijn jarenlange ervaring ingeluisd.

Vermist

De journalist wordt vervolgens benaderd door Henrik Vanger, een oude zakenman wiens nichtje Harriët 40 jaar terug op 16-jarige leeftijd verdween.

Henrik wil weten wat er met haar is gebeurd en Mikael is daar de juiste persoon voor. Want ondanks die lasterzaak blijft Mikael een ervaren journalist.

Gepiercte hacker

Vanger heeft Blomkvist eerst laten screenen door een getalenteerde hacker, Lisbeth Salander (Noomi Rapace). Deze wild gepiercte en getatoeëerde punk heeft een zware jeugd gehad en treft het ook niet met haar nieuwe voogd, die haar chanteert.

Lisbeth blijft geïntrigeerd door Blomkvist en volgt zijn onderzoek door zijn laptop te hacken. Als ze een aanwijzing ziet besluit ze contact te zoeken met de journalist.

Scandinavische thrillertraditie

Een oudere man en een jongere vrouw die zijn tegenpool is, plus een mysterie dat zich als een olievlek uitbreidt: het doet denken aan de bestsellers van dan Brown.

Maar de Millenniumtrilogie is een stuk geloofwaardiger, want geworteld in de stevige Scandinavische thrillertraditie. De verfilming van Larssons eerste boek doet daar met sterke acteerprestaties en een beklemmende sfeer niet voor onder.

De volgende delen zijn ook al verfilmd; wordt dus vervolgd.

www.millennium-themovie.nl
In 30 zalen