Johhny Depp speelt de beruchte gangster John Dillinger, in de jaren dertig populairder dan de rechercheurs die op hem jaagden.

De jaren dertig van de vorige eeuw brachten in de VS - dankzij de crisis en de drooglegging - veel illustere gangsters voort. Daarvan is John Dillinger één van de meest tot de verbeelding sprekende misdadigers.

Dillinger pleegde van 1933 tot 1934 in één jaar zoveel bankovervallen dat de zojuist opgericht FBI hem uitriep tot Public Enemy Number One.

Gewone man

Bij het publiek was Dillinger echter mateloos populair, omdat hij het op de banken had gemunt die de gewone man bankroet hadden gemaakt.

Dillinger liet de gewone man juist buiten schot: klanten die tijdens een overval toevallig in de bank aanwezig waren hadden niets te vrezen en mochten hun zuurverdiende spaarcentjes houden.

JD

Daarnaast werd Dillinger bij leven al legendarisch doordat hij uit handen van de politie wist te blijven, en áls hij al werd gepakt, steeds uit de gevangenis wist te ontsnappen. Bovendien was Dillinger charmant en vlotgebekt tegenover de pers.

Het is dan ook een prima keuze van regisseur Michael Mann om de al even charismatische Johnny Depp de rol van die andere JD te geven.

Dicht op de huid

Public Enemies begint op het moment dat Dillinger na negen jaar cel en twee maanden vrijheid weer de gevangenis dreigt in te gaan. Maar met behulp van zijn handlangers weet hij te ontsnappen voor hij zijn cel heeft kunnen bereiken.

Daarmee komt de gangsterfilm meteen snel uit de startblokken. Dat de camera de personages dicht op de huid zit zorgt er ook voor dat de kijker meteen in het verhaal wordt getrokken.

FBI

Elders in de VS weet rechercheur Melvin Purvis (Christian Bale) gangster Pretty Boy Floyd neer te schieten. Zijn koelbloedigheid maakt indruk op J. Edgar Hoover, die plannen heeft voor de oprichting van een federale recherche, de latere FBI.

Hoover wil door betere samenwerking de georganiseerde misdaad aanpakken, te beginnen met het oppakken van Staatsvijand nummer 1, John Dillinger.

Billie

Dillinger heeft tussen twee bankovervallen door zijn oog laten vallen op de fraaie garderobedame Billie (Marion Cotillard). Hij windt er geen doekjes om: hij maakt zijn amoureuze bedoelingen meteen bekend en verzwijgt evenmin dat hij banken overvalt.

Billie laat zich niet meteen inpakken, maar de charmes van Dillinger blijken onweerstaanbaar.

Gejaagd

Public Enemies heeft behalve charismatische hoofdrolspelers en de nodige actie ook een romance die overtuigt. Het is wel even wennen aan de digitale en dus haarscherpe, bleke beelden: dat realisme zijn we niet gewend van een gangsterfilm die in de jaren dertig speelt.

Maar ook dit element draagt bij aan de gejaagde sfeer die bepalend was voor het laatste jaar uit het leven van deze kleurrijke gangster.
In 80 zalen